nedjelja, 26. veljače 2017.

Disciplinska ili krivična pomoćniku gradonačelnika za prostorno uređenje?

Znate li kako se poljoprivredno zemljište pretvara u građevinsko? Znate li da vaša kuća ili komad zemlje za koji Vi mislite da košta par hiljada maraka sutra može koštati nekoliko stotina hilljada, a da niste toga ni svjesni? Naravno, uslov je da postoji Prostorni plan i da Vi znate šta će se graditi, odnosno šta je predviđeno u budućnosti da se gradi ali i da građevina prolazi ili treba Vašu zemlju. Najbolji pokazatelj za gore navedeno je koridor 5 c. Građani koji su zahvaćeni dionicom autoputa su dobivali i po nekoliko stotina hiljada maraka za obeštećenje njihovog imanja. A možda su neki samo nekoliko godina ranije svoje imanje dali u bescjenje. Da li je u Zenici u toku najveća (ne)legalna otimačina, kupovina, osvajanje, prisvajanje i prepisivanje građevinskog zemljišta i građenja zaobilazeći procedure utvrđene Zakonom o prostornom uređenju i građenju tako što se Rješenja o građenju donose po principu “neko može, a neko ne može”.

“Naša” Sanja je pokrenula inicijativu koju ni jedan medij ne spominje. Inicijativu koju ne možete naći na internetu i pored tv snimaka sjednica Gradskog vijeća Zenica. Zašto na rtv ze-ovom video popisu za reprodukciju imaju svi snimci osim 4 sjednice? Poslednji snimak je postavljen isti dan kada je i održana sjednica, dok snimka sa 4 sjednice nema iako je održana prije nekoliko dana. Da li je zato što je pročitana inicijativa koja bi mogla strpati nekoga iza rešetaka?

Inicijativa koja je upućena gradonačelniku glasi: Podnosim inicijativu Gradonačelniku da na temelju Zakona o lokalnoj samoupravi član 55 i Zakona o prostornom planiranju i građenju (Sl.novine Ze-do kantona 01/14 član 165) pokrene disciplinsku i krivičnu odgovornost protiv Pomoćnika Gradonačelnika za prostorno uređenje i Savjetnika Gradonačelnika za prostorno uređenje kao direktno odgovornih za period 2004-2016 g zbog nesavjesnog i protuzakonitog obavljanja službene dužnosti koje su utvrđene naprijed navedenim Zakonima.

Ko je bio Pomoćnik Gradonačelnika za prostorno uređenje i Savjetnik Gradonačelnika za prostorno uređenje u periodu 2004-2016.god?

Da li se na slijedećoj, već zakazanoj sjednici koja se treba održati 2.marta Prostorni plan “protura” kao zadnja tačka, samo da bi se usvojio? Bez šire rasprave i adekvatne analize? Zadnja tačka, kada vijećnici budu prezasićeni i preumorni od diskusija prilikom usvajanja Budžeta Grada Zenica za 2017.godinu. Prostorni plan, projekcija budućeg razvoja našeg grada kasni 11 godina!? Zašto? Zenica je jedini grad koji nema prostorni plan...

Slijedeći članak ide već sutra, a pitanje će biti samo jedno i to mnogo kraće... Naime, od ponedeljka 32. vijećnik počinje s kvizom pod nazivom “ZENICA 032 KRENI”. Kviz će se objavljivati ponedeljkom, srijedom i petkom na blogu 32 vijećnik i istoimenoj fejsbuk stranici, a sadržavat će po jedno pitanje namjenjeno razvijanju moždanih vijuga.

Hvala na pažnji i ukoliko se slažete slobodni ste dijeliti link i dati Vaše mišljenje.



1 komentar:

  1. Vruća tema nema šta 💪🏻
    Ovo je direktan udarac gradonačelniku u lice i to"štosom"jer je ON upravo največi profit ostvario na takvim maljažama.Sjetimo se samo benzinske pumpe u Talamima kada su građani prosvjedovali i pokušali to da zaustave!A sada sva ona zemlja u Perinom Hanu....i ona benzinska pumpa na obli rijeke 😡

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...