nedjelja, 26. ožujka 2017.

Ne mislim – dakle, ne postojim?!

Da li je moguće da u ovom gradu niko ništa ne misli ili nema hrabrosti da misli? Dosadašnja izreka “mislim, dakle postojim” mogla bi se komotno zamijeniti novom “ne mislim – dakle, ne postojim”. Najlakše je zabiti glavu u nečiju guzicu i živjeti i raditi onako kako ti drugi prezentira, odnosno onako kako ti se kaže. Ne talasaj... Ne talasaj klinac. Nemam ništa protiv gradonačelnika i ne tiče me se odakle mu sva ta milionska imovina koja se plasira putem medija,ali neke stvari mi nisu jasne. Prvo, da vas pitam kako se danas, poštenim radom, može zaraditi jedan milion? Samo jedan, ne deset? Nakon objavljenih podataka Centra za istraživačko novinarstvo priča se kako je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice pošteno zaradio dvije benziske pumpe, kuću i dvorište, dva poslovna prostora, tri kompanije, jednu mini hidrocentralu, restoran, tri stana, automobil BMW X6, audi A6, ogromnu ušteđevinu, dionice u nekoliko preduzeća, a da je u međuvremenu osumnjičen “samo” za zloupotrebu službenog položala ili ovlaštenja / Nesavjestan rad u službi i davanje lažnih podataka. Dakle, nema dokaza. Čo’jek pošteno zaradio. Pitam vas jer, ‘oću i ja da se bacim u biznis. Drugo, ako je toliko bogat što će mu politika i položaj gradonačelnika? Da li se to gospodin sjetio nakon dvadeset pet godina službe u Stranci demokratske akcije, nakon što ju je materijalno obezbjedio, sjetio i odlučio i građane Zenice obezbjediti materijalno? Da masovno ne posjećuju kladionice kao što masovno odlaze, da ne prose po ulicama Zenice, da ne taksiraju na divlje, da ne kradu i ne sjeku drva po okolnim šumama čak i noću u vrijeme ramazana, da ne kopaju ugalj u priručnim jamama i ne sabiraju i ne kradu staro željezo.



I treće, ako su svi protiv njega, odakle mu u većina u Gradskom vijeću ? Da bi se na kratko podsjetili i saznali ko je većina u Gradskom vijeću, pogledajte fotografiju u prilogu....

Da li su i dalje na vlasti “dizači ruku” koji svoje ručice dižu samo zato da se ne zamjere? Da nemaju blage veze za šta glasaju... Šta je do danas urađeno i šta su dobili građani Zenice?

Ne možemo diskutovati o onome što je urađeno u prethodnih nekoliko mjeseci jer toga nema, nego samo o tome što nije, a to je:

- On reče da će Hitno donijeti set mjera za otvaranje novih radnih mjesta – deblokirati Zenicu za investitore, a građani i dalje masovno posjećuju kladionice kao što i masovno odlaze, prose po ulicama Zenice, taksiraju na divlje, kradu i sjeku drva po okolnim šumama, kopaju ugalj u priručnim jamama, i sabiraju i kradu staro željezo

- Nismo saznali stanje budžeta, nivo zaduženosti nije poznat nikome, a Gradonačelnik je na jednoj od sjednica Gradskog vijeća kazao da je grad prezadužen što u suštini svako zna. Građani bi trebali znati koliko i zašto i ko je odgovoran za prezaduženost.

- Nema plana upravljanja gradskom imovinom (opštenarodnom imovinom), a dokaz je materijal za narednu sjednicu vijeća u kojem je vidljivo da se opštenarodna imovina i dalje prodaje neposrednom pogodbom. Donose se ishitrena rješenja bez ikakvog cilja i smisla (Duče, Gradska kafana)

- do sada nismo primjetili da je neko od gradskih vijećnika spomenuo riječ zapošljavanje niti bilo kakav plan za stvaranje ambijenta za nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta

- nema naznaka da je za bilo kakve nove razvojne projekte a pogotovo ne one koji se finansiraju iz pristupnih fondova EU obzirom da je “lakše” uzeti kredit, a uz to optužiti Kanton i Premijera kako nam ne da odobrenje, a ne da je zbog nemogućnosti pokazivanja garancije. Grad je prezadužen, niko više ne da garanciju.

- problem zagađenja se negira i nema nikakve koncepcije za bilo kakve aktivnosti po ovom pitanju. Ne pričajte o zagađenju otjerat ćete investitore... Mittal zapošljava samo stanovnike Gradišća i Tetova. Nova Zenica i Donja Gračanica koja je preko Bosne nisu zagađeni ili su izdržljiviji i pitomiji u odnosu na Gradišćane? Građanima Nove Zenice i Donje Gračanice ne treba posao...

- u Gradskoj upravi napravljene su kozmetičke promjene i povećan broj administracije za čak 25 zaposlenika iako se za njihove plate i druge potrebe izdvaja više od 20 miliona. Skoro pola budžeta.

- odluke se donose u totalnoj panici a svi oni koji su “protiv” označavaju kao izdajnici i nepriijatelji građana Zenice

- itd.

Osim toga Gradonačelnik je na kraju jedne sjednice rakao da je pozvao Kantonalno Tužiteljstvo da “skine ljagu sa Grada Zenice” u slučaju protivzakonitih radnji vezano za novog operatera TXTV.

Kao prvo, ljaga nije na Gradu Zenici nego na gradonačelnikovim saradnicima koji su uradili to što jesu, a kao drugo postavlja se pitanje da li treba pozvati to isto Kantonalno Tužiteljstvo da istraži i ostale nezakonite radnje koje su nam svima poznate:

- netransparentna izgradnja GGM-a

- netransparentna i sumnjiva izgradnja Kamberovića polja

- izgradnja Kamberovića ravni i padine

- izgradnja benziskih pumpi na teritoriji grada Zenice

- način obračuna KGZ-a i komunalnih naknada za povlaštene poslovne subjekte

- odgovornost u slučaju štete u poslovnoj zoni Pečuj

- prodaje i preprodaje zemljišta i objekata u poslovnoj zoni “Zenica I”

- krivotvorenja prostorno-planske dokumentacije u svrhu izdavanja protivzakonitih Rješenja o odobrenju građenja

- protivzakonite prodaje i dodjele gradskog građevinskog zemljišta

- Ugovor o osnivanju KTG-a

Sasvim je logično da SDA i SBB o svemu navedenom nemaju nikakvo mišljenje obzirom da snose punu odgovornost za sve što se dešavalo u našem gradu u zadnjih 12 godina ali se pitamo šta o tome misle ostale stranke iz saziva Gradskog viijeća.

Da li je moguće da niko ništa ne misli ili nema hrabrosti da misli. Da li je došao kraj našim nadama da će Zenica biti grad po mjeri njenih građana a u skladu sa pozitivnim Zakonima BiH? Obzirom na masovni egzodus Zeničana, izgleda da jest.

Napomena: Ovo je vanredni članak, urađen u saradnji sa slobodnomislećim građanima Zenice. Dakle, kolektivni stav čitalaca, štovalaca 32 vijećnika. Nastavljamo u ranim jutarnjim satima s novim pitanjem u kvizu ZENICA 032 KRENI. Čitamo se ujutro.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...