petak, 10. ožujka 2017.

ZENICA 032 KRENI: Tužba protiv Mittala...

Plan aktivnosti i mjera za smanjenje emisija iz pogona Mittala koji je urađen decembra 2008. godine jasno je kazao koje aktivnosti trebaju biti poduzete na smanjenju aerozagađenja i šta se trebalo uraditi do dan danas. Okolišne dozvole se produžuju, zagađenje ne smanjuje.

Na dobivanju prve okolišne dozvole i razradi planova aktivnosti radilo je tridesetak stručnjaka, od čega polovina iz Zenice. Zagađenje nije smanjeno, a prije tri godine anketu povodom pripremanja tužbe protiv kompanije „ArcelorMittal“, zbog ugrožavanja zdravlja ljudi i okoline, za svega 5 dana potpisalo je nekoliko stotina građana, mahom stanovnika Tetova. Međutim, od strane građana kolektivna tužba nikada nije pokrenuta, od strane njihovih političkih predstavnika također, a građani se pitaju ko je dobio mjesto u komisiji za praćenje stanja okoliša, ko političke poene, a ko nešto treće? Podsjetimo se i izjave iz Mittala: „ŠTO SE TIČE ZAKONA MI SMO SVE ISPOŠTOVALI, PROMIJENITE ZAKON I MI ĆEMO GA ISPOŠTOVATI“. Oni koji su donosili zakone i radili na planovima aktivnosti za dobivanje okolinskih dozvola sigurno su upoznati da MIttal truje po zakonu. Kod nas u bejha je vazda sve po zakonu.

Prema tome, pitanje broj 6 bi glasilo: DA LI ĆE IKADA BITI POKRENUTA TUŽBA PROTIV MITTAL-a ZA ZAGAĐENJE?

ŽIRI, jedini adekvatan za tačnost podataka u vašim odgovorima bio bi u slijedećem sastavu:

1. FUAD KASUMOVIĆ,

2. ŠEFKET GOLETIĆ,

3. MUBERA PEZO

Podsjećam, gore navedeno pitanje pripada KVIZ-u pod nazivom „ZENICA 032 KRENI“ Kviz se objavljuje ponedeljkom, srijedom i petkom na blogu 32 vijećnik i istoimenoj fejsbuk stranici, a sadrži po jedno pitanje namjenjeno razvijanju moždanih vijuga.


1 komentar:

  1. 1. mjesto u komisiji za praćenje stanja okoliša nije dobio niko, komisija je u istom sastavu kao i prije 3 godine, samo sad služi novom načelniku.
    2. političke poene isto nije niko dobio, jer je onaj ko se najviše borio za Tetovo od Tetovljana na lokalnim izborima dobio 1 (jedan) glas
    3. nešto treće su dobili oni koji jesu pokrenuli tužbu u septembru 2015 - prijetnje, psovke, tužbe za klevetu i anonimne krivične prijave za izmišljena krivična djela.

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...