utorak, 25. travnja 2017.

DA LI SU VIJEĆNICI ZENICE GLUPANI ILI TEHNOLOŠKI VIŠAK?

Ili su možda tu radi dnevnica i nije ih briga da li će se nešto (ne)usvojiti? Sjećate se da sam jedini reagovao kada je gradonačelnik izjavio da mu gradski vijećnici u principu i ne trebaju, da može sam donositi odluke!? Bio sam zaprepašten kako niko od vijećnika nije reagovao na tu izjavu. Vjerovali ili ne, nije niko... NI tada, ni sada nakon toliko upućenih inicijativa na koje nisu dobili odgovor, ne reaguju. Plaše li se da će ispasti glupani ili tehnološki višak ako insistiraju na odgovorima? Lako je biti “takav” gradski vijećnik. Šta Vi mislite kada će gradski vijećnici dobiti odgovore na inicijative upućene Gradonačelniku prije dva mjeseca?

Zakon o principima lokalne samouprave propisuje da je Gradonačelnik dužan odgovoriti u roku od 30 dana, a neke od podnešenih inicijativa su:

- Inicijativa za izvršenje neovisne revizije budžeta grada

- Inicijativa za ukidanje paušala za grijanje

- Inicijativa za prezentaciju Plana i programa rada Gradonačelnika

- Inicijativa za utvrđivanje odgovornosti Savjetnika i Pomoćnika Gradonačelnika za prostorno uređenje

- itd.

Znaju li gradski vijećnici kakva su im prava u slučaju izostanka odgovora? Da li su glupani ili tehnološki višak? Obzirom šta su sve usvojili protiv samih sebe u Poslovniku i Statutu Grada i kakve uvrede podnose na sjednicama Gradskog vijeća od strane gradonačelnika možda i nije teško doći do preciznijeg odgovora.




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...