nedjelja, 30. travnja 2017.

Grad Zenica: Socijalno ekonomski status branilaca i njihovih porodica neće se mijenjati

Čitam iz materijala narednog Gradskog vijeća Informaciju o socijalno-ekonomskom statusu porodica šehida-poginulih boraca RVI-a i demobilisanih boraca u kojoj se detaljnije objašnjavaju prava i dosad doneseni zakoni i nikako da skontam neke stvari.

Naprimjer, kakav je to status jednog borca, invalida koji ima pravo na mjesečnu novčanu naknadu po Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica na mjesečnu invalidninu u iznosu od 41,87 maraka , a koje prima 294 ratna vojna invalida?

Zatim, šta se to podrazumijeva pod “mirnodopskim vojnim invalidom” kojih ukupno ima 54, od kojih se za prvog izdvaja maksimalno 837,36 a drugog minimalno 24,62 konvertibilne marke? Kakav je socijalni status ovog lika koji prima 24,62 markice mjesečno?

Korisnike porodičnih invalidnina i uvećanih porodičnih invalidnina govore same za sebe i bespotrebno je i komentarisati njihove iznose koji se također kreću od najviše 502 marke za supruge, odnosno porodicu poginulih šehida od tri člana do najniže u iznosu od 25 maraka koje prima supruga umrlog ratnog vojnog invalida devete kategorije. Kakav je njihov socijalno ekonomski status mogu nam kazati samo oni.

Pretpostavljam da postoji kategorija koja se nalazi u dobrom ekonomsko-socijalnom statusu, ali nisam mogao naći podatak koliki je njihov broj. Broj onih koji su zaposleni, socijalno zbrinuti, a imaju pravo na novčani dodatak u iznosu od 331, 05 KM po osnovu dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja našoj gradskoj službi nije poznato. Federalno ministarstvo vodi evidenciju.

Podatak koji me zbunio je onaj o djeci poginulih branilaca sa navršenih 35 godina života. Naime, oni i dalje mogu koristiti prednost pri zapošljavanju i prednost pri korištenju programa Službe za zapošljavanje. Ako se naši političari hvale kako su zaposlili toliki i toliki broj ljudi kako je moguće da još uvijek imamo nezaposlenu “djecu” sa navršenih 35 godina života?

Elem, uz dužno poštovanje prema trudu podnosioca navedenog izvještaja, za mene je ovaj izvještaj gomila statističkih podataka iz kojeg je proizveden zaključak da će aktuelna vlast nastojati da u Budžetu Grada Zenica u skladu sa mogućnostima povećava sredstva za pomoć boračkoj populaciji.

Dosadašnjim budžetskim sredstvima za pomoć ovoj populaciji kroz transfere pojedincima, tekuće transfere udruženjima i organizacijama boračkih populacija i tekuće transfere za finansiranje programa i projekata udruženja i organizacija izdvajano je oko 298.600 konvertibilnih maraka. Dakle, novoizabrana vlast će nastojati u skladu sa mogućnostima povećati sredstva za pomoć ovoj populaciji što znači da se njihov socijalno - ekonomski status neće mijenjati u dogledno vrijeme.

Pravo da vam kažem, čitao sam ovaj dokument da vidim imamo li ja i moja porodica, kao porodica branilaca neko pravo, obzirom da sam zaposlen, primam redovnu platu ali i dalje smatram da sam u nepovoljnijem položaju u odnosu na donosioce zakona, odluka i ovakvih zaključaka. Međutim, kad sam vidio ova primanja od 25 maraka pomislio sam da je jedino rješenje napuštanje države u kojoj njeni branioci i porodice poginulih imaju 25 maraka mjesečno, a oni koji su u podrumima pozavršavali fakultete i uvukli u politiku stotinu puta više.




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...