petak, 28. travnja 2017.

Grupa građana Zenice: Šetnjom do azila podržimo naše pujde !

Većini građana je jasno da je uklanjanje pasa lutalica nakon cirkusa oko Nogometnog kluba "Čelik" samo jedna obična politička promocija.  Spektakularno najavljeno uklanjenje je u stvari samo kupljenje malih pitomih pasa koji bi poslužili za slikanje političara i pravljenje tv priloga kako je predizborno obećanje ispunjeno dok oni koji su zaista agresivni ostaju i dalje na ulicama Zenice. Te male i pitome pse ne viđamo više na ulicama i u to ime grupa građana Zenice planira šetnjom do azila podržati pse koje ne mogu da posjete i vide otkako su zatvoreni u Skloništu za napuštene pse u Stranjanima. Odazvali su se nekolicina ljubitelja i bivših hranitelja tako da je dogovoreno da se dana 6. maja u 11 sati nađu da bi prošetali do Skloništa i razgovarali sa odgovornima.

Poziv na otvaranje vrata Skloništa putem posebnog dopisa kao i saopštenja za javnost uputit će GV Zenica, gradonačelniku, rukovodstvu Albe, upravitelju Skloništa i medijima da dodju da razgovaraju.


Sadržaj pisma je slijedeći:


Već je prošlo više od tri mjeseca da je Sklonište za napuštene pse Stranjani u Zenici otvoreno za rad i za to cijelo vrijeme, osim par šturih informacija RTV Zenice i lokalnih novina, nismo dobili nijednu zvaničnu informaciju o tome kako Sklonište radi i funkcionira, koliko je pasa do sada uhvaćeno i smješteno u Sklonište, koliko udomljeno, koliko eutanazirano, te da li su kapaciteti skloništa popunjeni, i ako jesu gdje se smiještaju i odvode psi koji svakodnevno nestaju sa zeničkih ulica.
Nezvanične informacije ne govore u prilog zakonitosti rada i djelovanja Skoništa. Tražimo punu javnost rada, transparentnost i mogućnost da svako može da posjeti Sklonište i pse u njemu, a što je uostalom zakonska obveza upravitelja Skloništa. Time bi se pomoglo u zaustavljanju glasina da u Skloništu psima nije dobro ili da se radi nezakonito, te istovremeno dala šansa da upravitelji skloništa pokaže svoj javnosti da provode zakon te da se uvažava dobrobit pasa.
Nas, građane Zenice interesuje kako psi žive u skloništu, imaju li dovoljno hrane i vode, imaju li dovoljno slobode kretanja, da li im je osigurana bezbijednost I šta se s njima dešava u Skloništu?
U svim civiliziranim zemljama skloništa su svakodnevno otvorena za posjetioce, a grupe volontera su također stalno na licu mjesta da pomognu u radu osoblju azila što u čišćenju, hranjenju, šetanju i izvođenju pasa. I mi tražimo iste mogućnosti, na dobrobiti i pasa i zajednice. Uostalom, naši propisi decidno nalažu jednaku transparentnost.
Zato smo mi, grupa građana Zenice, zabrinuti za sudbinu napuštenih pasa, odlučili da organiziramo šetnju do Skloništa u Stranjanima koja će se održati 06. maja. 2017. godine u 11 sati u namjeri da nam se omogući ulazak. Pozivamo vas da nas primite na razgovor i uvjerite se da mi građani Zenice, zabrinuti za ono šta se događa iza zatvorenih vrata, želimo samo dobiti dozvolu za ulazak u Sklonište da posjetimo pse i uvjerimo se u njihovu dobrobit, te da nemamo namjeru remetiti rad zaposlenika ni na koji način. Ispunjenjem našeg jedinog zahtjeva Otvaranjem vrata skloništa za posjetitelje i volontere, želimo pomoći zaposlenicima Skloništa u radu, a psima omogućiti što podnošljiviji humaniji boravak u skloništu.
Grupa zabrinutih građana Zenice

Pozivamo sve ljubitelje pasa, volontere, hranitelje i one kojima su napušteni psi u srcu, da nam se pridruže! Naknadno ćemo javiti detaljne podatke gdje ćemo se naći! Podržimo naše cuke! Možda im je i dobro tamo gdje jesu ali su nas sigurno poželili i nedostajemo im kao sto i oni nama nedostaju. Pokušajmo da se izborimo na pravo da se vidimo i družimo!


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...