subota, 8. travnja 2017.

Iznenađenjima nema kraja

Sigurno se sjećate Prijedorčanke Nikoline Balaban koja je duže vrijeme hrabro govorila o prijedorskim ratnim dešavanjima ističući kako je Bosanka, da je tako rođena i da će tako ostati do kraja. Prema pisanju medija Nikolina Balaban, bivša šefica Službe za patologiju Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, uhapšena je pod sumnjom za nesavjestan rad u službi. Slobode je lišena zbog postojanja osnove sumnje da je počinila krivično djelo teška krivična djela protiv zdravlja ljudi. Umjesto benignih, dr. Balaban je tim pacijentima dijagnosticirala maligne bolesti, i obrnuto.

U bihaćkoj bolnici dr. Balaban zaposlila se početkom septembra prošle godine. Nikolina Balaban do sada se nije javno oglašavala u vezi sa teškim optužbama na račun njenog rada.

Ova “kontroverzna ličnost” u Republici Srpskoj, a heroina u Federaciji BiH je svojim pričama inspirisala i Senada Hadžifejzovića da joj posveti određenu minutažu na svojoj televiziji. U međuvremenu se javno zalagala da se u Prijedoru izgradi spomenik ubijenim civilima Bošnjacima i djeci, a jedna od najpoznatijih njenih izjava glasi: ““Ja nisam Srpkinja na laži i krvi, već Srpkinja na istini i pravdi, u to ime se ponosim”.

Međutim, pravo i istina su jedno, a pravda nešto drugo. Naprimjer, Dodik i Izetbegović imaju pravo dogovarati šta će i kako će sa svojim narodima, a da li će dogovoriti pravedno to je nešto sasvim drugo. Sukob Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića traje samo do onog momenta dok u budžetima ne nestane para. Politički analitičar Enver Kazaz smatra da je taj sukob zapravo sve režija, i da su cijela zemlja i sva tri naroda predmet njihove režije. Otud i sumnje određenog dijela javnosti u gore navedene optužbe na račun Balabanove. Podsjetit ću vas na događaj od prije tri dana. I pored pritisaka međunarodne zajednice, Predstavnički dom BiH prije tri dana je odbio set Prijedloga zakona o akcizama na naftu i naftne derivate jer je većina smatrala da bi primjena predloženih zakona proizvela negativne efekte i prema građanima i prema privredi u BiH. Odbijanjem ovih prijedloga kriza u Federaciji BiH i republici Srpskoj trajala je samo tri dana. Tri dana poslije, Dom naroda BiH usvojio je izmjene i dopune Zakona o akcizama po hitnom postupku bez obzira što je 
većina smatrala da bi primjena predloženih zakona proizvela negativne efekte i prema građanima i prema privredi u BiH. Tri dana poslije, eto sad većina poslanika smatra da negativnih posljedica po građane i privredu BIH neće biti. Zašto? Možda zato što se usvajanjem ovih zakona omogućava nastavak aranžmana s MMF-om. 

Za Balabanovu ne tvrdim ni da je počinila krivično djelo teška krivična djela protiv zdravlja ljudi ni da nije. U pitanju su samo optužbe dok sud, za koji se sve glasnije tvrdi da je korumpiran, ne kaže drugačije. Međutim, ako je kojim slučajem i ovo “dogovor” na relaciji Dodik – Izetbegović onda je ovo signal da se spreme za put u Evropu svi koji su javno progovorili o “svojim” herojima/zločincima.


Biće para za političare, a građanskim aktivistima i sitnoj buraniji ne preostaje ništa drugo do mudra šutnja ili bježanija. 



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...