nedjelja, 23. travnja 2017.

U sred grada auto otpad, a poslovni centar izvan grada

Kako rekoh neki dan, u Zenici je u toku javna rasprava o Nacrtu prostornog plana Grada Zenica za period do 2036. godine, a na prvom javnom sastanku u sali Gradskog vijeća prezentirana je osnova Nacrta prostornog plana na kojoj je prema mojim informacijama prisustvovalo čak 15 ljudi tako da mediji nisu ni izvjestili šta se dešavalo na prvom javnom sastanku. Bilo ih sramota prikazati “ovoliku” zainteresovanost političara, nevladinih organizacija i građana za ovaj dokument. Iako je odluka o izradi donesena 2001.godine, i iz (ne)objektivnih razloga kasni samo 16 godina, urađen je i napisan na 318 stranica tako da je veoma mali broj zainteresovan da sazna što u njemu stoji. Međutim, ovaj najvažniji strateški dokument nam otkriva šta i kako se radilo u proteklih 16 godina, kako je populacija stanovništva grada Zenice okrnjena, a njene starosne karakteristike i nepovoljne ekonomske prilike stvaraju loše uslove za biološko obnavljanje naraštaja. Stopa nataliteta opada, a stopa mortaliteta blago raste, što nužno vodi prirodnoj depopulaciji.

Prostornim i funkcionalnim utvrđivanjem urbanih područja i građevinskih zemljišta van urbanih područja nastoji se spriječiti bespravna gradnja, te korisnike prostora adekvatno usmjeriti ka gradnji koja je funkcionalno i estetski prihvatljiva. Imajući u vidu gore navedeno, rekli bi legalizovati dosadašnju nelegalizovanu gradnju ili prostije rečeno, mi u Zenici prvo izgradimo, a tek posliije napravimo Prostorni plan i zašto bi neko od političara bio zainteresovan za opovrgavanje, primjedbu ili sugestiju na navedeni plan ako imamo naznake da su mahom oni ti koji su gradili i izgradili svoje objekte na (ne)legalan način.

A koliko se korisnike prostora želi adekvatno usmjeriti ka gradnji koja je funkcionalno i estetski prihvatljiva pokazuje primjer zapuštenog građevinskog zemljišta neizgrađene termoelektrane “KTG” od koje se odustalo, autootpada u sred grada i planirano pretvaranje polljoprivrednog u građevinsko zemljište na izlazu grada, Zenica-jug.

Dakle, radi se o otpadu i neiskorištenom građevinskom zemljištu “ublehe” zvane termoelktrana u krugu Željezare Zenica prema Vatrogasnom domu i neizglednim i neuređenim kasinama i stambenim objektima oko benziske pumpe Tioil, bivše Babić, zemljištu na kojem se mogao izgraditi moderni stambeno poslovni kompleks ili ti poslovni centar. Naprotiv, neke zle sile (pretpostavljam visokopozicionirani sda-ovci) žele zlata vrijedno 25.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta na izlazu grada pretvoriti u poslovni centar i time onemogućiti našem gradonačelniku bavljenje poljoprivredom. Žele da mu propadne malinjak i sve ono što je vlastitim znojem radio i zaradio. Srećom, naš gradonačelnik je dovoljno bogat i bez malina, nije cicija i ne želi dizati tenzije oko toga i uglavnom podržava nosioce izrade Prostornog plana za dobrobit građana Mutnice, Perinog Hana, Vraca, Tišine, Mošćanice i Dolače kojima bi u budućnosti bilo blizu skoknut do šopinga, a usput bi kutaris’o građane Zenice prevelikih gužvi i zadržavanja “stranaca” u gradu. U protivnom, kad bi poslovni centar bio na prostoru građevinskog zemljišta Željezare Zenica i Nove Zenice stvorio bi bespotrebne gužve po kafićima, Islamskom pedagoškom fakultetu, bivšem radničkom univerzitetu i budućim novim poslovnim objektima čevapdžinice Bajra. Elem, nebitno. Tako je planirano i nemamo razloga za brigu jer nas se ne tiče.

Ono što nas se tiče je pitanje i na neki način zaključak nosioca izrade ovog plana po pitanju depopulacije stanovništva, odnosno što ako izostane djelotvornija politika usmjerena na poboljšanje ekonomskog i demografskog stanja? Onda se prirodna depopulacija ne može izbjeći i broj stanovnika Kantona do 2025. godine biće manji nego 2013. godine. Mediji o tome izvještavaju svakodnevno, a mi koji sve to pratimo, komentarišemo između sebe i konstatujemo da je najveća kazna za jednog čovjeka da sam sebi poželi da mu djeca odu od njega, da ih više ne viđa, da ne gleda kako odrastaju, podižu svoju djecu...da ne gledaju svoje unuke. Da li je to ono što želimo sebi i ovom gradu? Da nam djeca odu odavde!? Sudeći po neizostavnoj, neprekidnoj i svesrdnoj podršci vladajućim strukturama i letargiji po društvenim pitanjima, jeste. To je ono što većina građana želi i zato ih se ne tiče ni šta je i kako izgrađeno i da li je legalno ili nelegalno, ni ko će i šta graditi ni ko će saditi maline. Ionako ih snijeg i mraz ubije u aprilu...

Da li je normalno da čovjek sam sebi pomisli i moli Boga da mu djeca odu od njega? Nevjerovatno, ali u “našem” slučaju jeste. Naravno, ukoliko već niste u armiji “uhljebljenih”, njihovoj glasačkoj mašineriji i zato kažu, “bolje ih želiti nego žaliti”.

U Zenici je u toku javna rasprava o Nacrtu prostornog plana Grada Zenica za period do 2036. godine. Nacrt koji je maltene jednoglasno prošao glasanje u Gradskom vijeću bez ijedne ozbiljnije diskusije, a ovih dana je u toku javna rasprava o kojoj skoro niko i ne raspravlja. Nakon rasprave slijedi usvajanje na Gradskom vijeću Zenica nakon kojeg će svima laknuti. Šesnaeest godina (ne)legalne i (ne)zakonite gradnje će se ozakoniti, a vijećnici će biti oslobođeni pritiska i neizvjesnosti za svoje dosadašnje ili eventualne buduće građevine. “Pomogni ti meni, pomognut ću i ja tebi”, scena, odnosno rečenica iz filma “Gori vatra” pokazat će se po koji put istinita iako se radi o komediji i zemlji u kojoj se javnost na sopstvene nedaće smije sama sebi i smišlja nove viceve dok im rođena djeca svakodnevno odlaze.

U međuvremenu zanemarite sve vijećnike, (ne)legalne graditelje, gradonačelnika, malinjak, neprijatelje malinjaka i činjenicu da je prethodna vlast jedan dio zemlljišta sa slike poklonila Branku Montenegru i pogledajte dio zapuštenog građevinskog zemljišta, a zatim zamislite što bi se moglo tu izgraditi a usput i napraviti prirodni zaštitni pojas od najvećeg zagađivača grada. Je l’ javna rasprava il’ nije...




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...