subota, 6. svibnja 2017.

Gradonačelnik se ponovo bruka!

Za moje fejsbuk (ne)prijatelje koji ne čitaju više od dvije rečenice moj lični stav bi glasio: gradonačelnik se ponovo bruka, a građani i dalje drogirani!? Zašto? Pročitajte u nastavku članka.

Sigurno se sjećate kada sam pisao kako gradonačelnik Zenice namjerava protjerati Sector Security, firmu sa 95% zaposlenih Bošnjaka iz Mittalove kompanije jer im je sjedište iz Banja Luke. U intervjuu za “Slobodnu Bosnu” na to pitanje on odgovara: “To nije tačno. Radi se o sljedećem. „Mittal“ učestvuje sa 2,5 posto društvenog proizvoda BiH i to je najveći proizvođač čelika u regionu, a građani Zenice od toga nemaju ništa, osim što imaju zagađen zrak”.

- Kad god dođu direktori „Mittala“, kad otvaraju neki projekat, ja im kažem: „Ako hoćete da ja kao gradonačelnik držim građane pod kontrolom da vas ne zatvore, molim vas da zeničke firme imaju prednost prilikom dobivanja posla“. Dakle, „Mittal“ samo proizvodi čelik, sve ostale poslove daje privatnicima, a te privatne firme trebale bi biti iz Zenice, odnosno zeničke firme trebale bi imati prioritet.

Šta to znači? Znači li da gradonačelnik Zenice, koji “drži građane pod kontrolom” na isti ili sličan način prijeti svakom poslodavcu na području grada. Znači li da je prijetio direktorima Albe, da drže jezik za zubima po pitanju azila za pse? Znači li da je prijetio direktorima Komgrada-Ze, RTV ZE i ostalim? Znači li da sam sa satiričnim tekstom o drogiranim građanima (članak u kome se opisuje kako je poslednjih 5 mjeseci na hiljade građana drogirano na neobičan način) pogodio srž problema ovog grada?

Odgovor na ta pitanja dao je sam gradonačelnik u intervjuu “Slobodnoj Bosni” i ponovo se obrukao.

Između ostalih, na pitanje “zašto Vas optužuju da u Zenici uvodite „Fudokratiju“, umjesto demokratije”, odgovorio je:

„Fudokratija“ je nešto što građani Zenice i ove zemlje hoće. To je da se iz stege i straha, koje su do sada nametale partije i stranke, ljudi jednostavno oslobode.

Iako će zvučati da sam poslednju rečenicu izvukao iz konteksta naglasit ću, strah koji su nametale partije zamijenili smo strahom koji nameće pojedinac uz podršku vijećnika “građanske opcije” i Snage Centra.

Iako sjednice gradskog vijeća više liče na međusobne svađe i optuživanja koja se obično pretvaraju u cirkus, većinu njegovih prijedloga skoro jednoglasno podržali su vijećnici GV Zenica, svako ponaosob, iz sopstvenih interesa.

Na kraju, podsjetit ću vas i da je “Školegijum”, list za obrazovanje u najnovijem izdanju u podnaslovu “novinarstvo i matematika” pisao i dao za primjer učenicima kako izgleda matematički obračun kamata i novinarski zaključak o laži Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice. Međutim, možemo mi pisati i izdvajati njegove laži i davati zakljčke koliko hoćemo, kažu, “jednom kada ga izdresiraš, narodu je svejedno ko drži lance, a tako i građanima Zenice. Njima više nije bitno tko drži lance. Bitno je da je zavladala „Fudokratija“, kako reče gradonačelnik, nešto što građani Zenice i ove zemlje hoće.

Kompletan intervju možete pročitati ako privučete miš ovdje: :D

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...