nedjelja, 7. svibnja 2017.

Kako je Komisija za javne nabavke ŽFBiH u milionskom poslu sa jednom zeničkom firmom oštetila budžet Ugovornog organa za 409.782 KM

Preko 75 posto javnih nabavki u Bosni i Hercegovini odvija se tajno, a godišnje se putem javnih nabavki ukrade preko milijardu maraka. Posljednji slučaj koji je okupirao medije je i nabavka automobila Predsjedništva BiH koje je napravilo takvu tehničku specifikaciju da pogoduje samo jednom proizvođaču izjavio je Igor Vukajlović iz Udruženja Tender na konferenciji Mreže nevladinih organizacija Account i Udruženja Tender .

Iz sredstava informisanja poznato je da je Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu "Željeznice FBiH" podignuta optužnica protiv Narcisa Džumhura, Seje Ramića, Smaje Salketića, Ninoslava Lučića, Ericha Šandora, Svetlane Mujkanović, Zufera Vlajčića, Nasira Silajdžića i pravnog lica TŽV Gredelj d.o.o. Sarajevo koji se terete da su u periodu od 2008. do 2010. godine sačinjavali štetne ugovore za modernizaciju, popravku i nepredviđene radove na lokomotivama u vlasništvu JP Željeznice FBiH.

Četiri godine poslije u ovom preduzeću sačinjavaju se novi štetni ugovori koje ovo preduzeće dalje destabiliraju i vode u propast uz prećutno odobrenje Vlade Federacije. Uprava preduzeća pet godina poslije i dalje ne uplaćuje doprinose, a revizorski izvještaji se ocjenjuju negativno... “Selo gori a baba se češllja”.

Kontam, jbt. ako niko neće biti uhapšen, da li će makar neko biti osumnjičen za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i sklapanje štetnog ugovora u slučaju “Nabavka robe – Nabavka službene odjeće i obuće” u Javnom preduzeću “Željeznice Federacije BiH” iz 2015 godine?

O čemu se radi? Na osnovu Odluke Uprave od 12.12.2014. pokrenut je otvoreni postupak za predmetne nabavke planirane vrijednosti 1.340.000 KM. Objavljeni kriterij bio je: Ekonomski najpovoljnija ponuda, sa slijedećim objavljenim podkriterijima: 1. Cijena, rok isporuke i uslovi i način plaćanja.

Ponude su dostavila tri ponuđača. Ponuđene cijene, bez PDV-a iznosile su: PTD Men d.o.o. Travnik – 924.187 KM; Zenko d.o.o. Zenica – 1.333.069 KM i Koteks d.o.o. Tešanj – 895.473 KM.

Prema izvještaju Ureda za reviziju institucija F BiH, komisija je utvrdila da su 2 ponude: PTD Men d.o.o. Travnik i Koteks d.o.o. Tešanj nepotpune i neprihvatljive. Ponuđač Zenko d.o.o. Zenica je dostavio ponudu sa svom traženom dokumentacijom te je ista ocjenjena kao validna i prihvatljiva.

Jedan član komisije je izdvojio svoje mišljenje, navodeći citiramo:“ da je ponuda navedenog ponuđača tehnički ispravna, ali postoje objektivni razlozi za odbacivanje iste. Također, naveo je da su uočljive ogromne razlike u ponuđenim cijenama. Ponuda ponuđača Zenko d.o.o. je za 409.782 KM viša u odnosu na ponudu kompanije PTD Men d.o.o. Travnik. Također, uvidom u dostavljene uzorke konstatovano je da su dostavljeni identični uzorci“.

Na osnovu navedenog, član komisije smatra, da obzirom da je prioritet komisije odabir ekonomski najprihvatljivije ponude u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, zaključivanje ugovora sa ponuđačem Zenko d.o.o. Zanica oštetilo budžet Ugovornog organa za najmanje 409.782 KM.

Ostali članovi komisije se nisu složili sa gore navedenim, te su konstatovali da su ispunjeni uslovi za nastavak postupka dodjele ugovora. Na osnovu date preporuke Upravi Društva, sa ponuđačem Zenko d.o.o. Zenica je sklopljen ugovor 06.07. 2015. godine. Ugovorena cijena je 1.333.969 bez PDV-a. Rok isporuke definisan prema Ugovoru je 3 dana od dana narudžbenice. Uvidom u dokumentaciju uočili smo da su određene narudžbe izvršene 04.01.2015. godine, za koje je ispostavljen račun-otpremnica tek 07.03.2015. godine.

Izvor: Ured za reviziju institucija Federacije BiH


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...