petak, 26. svibnja 2017.

Našem gradskom vijeću dešavaju se i (ne)suđeni pehovi

Kad kažete "Jugoslavija", tu se podrazumijeva zajednička domovina, vrh civilizacije naroda i Tito, a onda i njeni narodi koji su izborom nacionalizma i višestranačkog sistema uništili sopstvenu domovinu i civilizaciju. Kad kažete "Čelik, Vatrostalno, Metalno, Dom štampe, Komrad, Inpek, hoteli Metalurg, Rudar, Internacional i radnička odmarališta kao što su Bistričak, Duće idr.. tu se podrazumjeva Zenica, SDA stranka, Fuad Kasumović, Muhamed Begagić kao i Husejin Smalović za čije vladavine je uništeno sve što podsjeća na grad Zenicu, a tek poslije narod koji će na demokratskim izborima izabrati Fuada Kasumovića i "promjene" koje će vođi "tima za Zenicu" sedam mjeseci poslije izbora dati ime sportske arene.

Izglasavanje inicijative da se zeničkoj areni da ime rahmetli Husejina Smajlovića je jasna potvrda da je i “mrtav jači od trideset i jednog vijećnika”! Naime, niko od sudionika nije iznio dovoljno čvrst argument “protiv” tako da će Zenica biti jedini grad u svijetu koji u nedostatku uglednog sportiste nosi ime arene po političaru ... Na kraju, prijedlog je prošao sa 18 glasova ZA i 10 suzdržanih. Tri glasa koja nedostaju nisu predmet medijskih izvještaja i ne spominju se, kao da i ne postoje. Da li su ta tri glasa bili protiv ili nisu bili prisutni, meni nije poznato, nisam pratio sjednicu, ali zaključujem da ni ovih deset suzdržanih nemaju svoj stav i ne znaju da li bi piškili ili kakili. U budućnosti očekujem da će gradski vijećnici znati prepoznati i ko je najzaslužniji za povećanu smrtnost od zagađenja zraka, tako da bi i zeničkoj onkologiji mogli dati ime, ili naprimjer promjene imena Biro-a za zapošljavanje, najzaslužnijim osobama za napuštanje zemlje mladih Zeničana zbog nemogućnosti zapošljavanja a ujedno kao najzaslužnijih političara za smanjeni broj osoba koji se vode na evidenciji. Recimo, da se Biro za zapošljavanje ubuduće zove “Fudo i trideset i jedan vijećnik” jer su bavljenjem nebitnim stvarima, tipa “hljeba i igara” doprinijeli da se taj broj smanji.

Sedam mjeseci i osam sjednica gradskog vijeća naši političari se bave Čelikom i kladionicama. Nema sjednice na kojoj gradonačelnik nije počeo s pitanjima zašto je premijer Zeničko-dobojskog kantona poslao njegovu Odluku o komunalnim taksama na ocjenu ustavnosti, odnosno nema sjednice kada nije spomenuta budućnost Nogometnog kluba “Čelik”. Nije li to “hljeba i igara”, popularna metafora za metode kojima neka vlast osigurava podršku stanovništva kao s početka 2. vijeka u vrijeme apatije građana Rima kada se sve većim zanimanjem za raskošne gladijatorske igre i druge javne spekatkle u organizaciji države, izgubio interes za politiku i brigu o javnim stvarima? Umjesto preporuke pravobranilaštva i hitnog postupka kod donošenja Programa rada upravljanja poljoprivrednim zemljištem na teritoriji grada Zenica kako bi se spriječila naplata eksproprijacija od nezakonitih posjednika i time spriječila nastanak značajne štete za Grad Zenica, o čemu sam pisao u prethodnom članku naši gradski vijećnici raspravljaju kako će se zvati Gradska arena, da li je premijer ZDK odgovorio na njihovo pismo i da li će pomoći ili odmoći nogometnom klubu.

Naše gradsko vijeće usvaja sve što se usvojiti može da bi poslije usvajanja svoje sopstvene odluke slali na ocjenu ustavnosti. Našem gradskom vijeću dešavaju se i (ne)suđeni pehovi. Taman što usvoji “Informaciju o radu Policijske uprave 1 s ocjenom stanja bezbjednosti”, desi im se nova pucnjava u Zenici. Međutim, nisu krivi oni. Krivi smo mi, Jugoslovenski narodi s početka priče, koji su svojevoljno izabrali demokratiju i tako uništili “vrh civilizacije”, proglasili Zenicu gradom kojim vladaju “seljaci” kojima je najbitnije gradskoj areni oduzeti prefiks gradska i nazvati je “Husejin Smajlović”. U trenutku pisanja ovog članka naše gradsko vijeće u nastavku jučerašnje sjednice raspravlja o “Izvještaju Izvršne agencije o realizaciji projekta izgradnje GGM-a” u kojem nema odgovora na pitanja koliko je vanjskih konsultanata i eksperata učestvovalo u radu Izvršne agencije i na koji način su isti angažovani, putem tendera ili neposrednom pogodbom, te koliko je to koštalo građane Zenice. Izvještaju u kojem nema podataka zašto je potrošeno 10 miliona maraka više u odnosu na osnovni Ugovor sa Konzorcijem, šta je razlog povećanja konačnog iznosa i zašto nedostaje obrazloženje za 6 potpisanih Aneksa Ugovora. Izvještaju u kojem nema odgovora na mnoga pitanja... Vjerujte, strah me ove neizvjesnosti. Ne govorite mi večeras kako se završilo glasanje. Šta ako naši gradski vijećnici usvoje jedan ovakav izvještaj a poslije neka budala predloži da Glavnoj gradskoj magistali daju ime po direktoru Izvršne agencije. Kako stvari stoje, ništa nije nemoguće.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...