nedjelja, 21. svibnja 2017.

Nisam dužan niti želim prisustvovati svim sjednicama Gradskog vijeća!

Slika prazne sale Gradskog vijeća Zenica i pitanje Emine Tufekčić, predsjednice Komisije za pitanja mladih vijeća općine Zenica o kojem sam pisao nakon završetka 7 sjednice možda će već sredinom sedmice dobiti i svoj konačni epilog. 
Na njeno pitanje postavljeno tokom sjednice kada se na kameri rtv Zenice u jednom trenutku mogla vidjeti skoro prazna sala odgovorili  su direktori javnih ustanova i javnih preduzeća, a oni se nalaze u materijalima 8 sjednice vijeća. Iako slika pokazuje da u sali nedostaje i veliki broj vijećnika, niko od njih se nije oglasio da demantuje niti da "opravda" svoje odsustvo. Dakle, jedino direktori javnih ustanova i preduzeća su odgovorili.

Eminino vijećničko pitanje upućeno gradonačelniku je glasilo: koje mjere će biti poduzete prema gore spomentim licima, a koji ne izvršavaju svoje poslovne obaveze? Da li su oni dužni prisustvovat sjednici gradskog vijeća i ukoliko jesu da se u zakonskom roku odgovori na pitanje i da se navedu koje su konkretne mjere poduzete?

Gradonačelnik se nije oglasio po tom pitanju , a jedan od onih koji je najžešče odgovorio je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice.

Nakon što joj je citirao član 89 Poslovnika o radu Gradskog vijeća, on doslovce kaže: Kako vidite, mogu a ne moraju, dakle, nisam dužan niti želim prisustvovati svim sjednicama Gradskog vijeća. Ni Gradonačelnik nije dužan prisustvovati svim sjednicama, kamoli direktor muzeja, kojeg se,i ustanove koju vodi, sadržaji većine sjednica apsolutno ne tiču.

U odgovoru direktora Centra za socijalni rad stoji da direktori prisustvuju sjednicama i da se neprisustvovanje ili napuštanje sjednice vrši u dogovoru sa Predsjedavajućom Gradskog vijeća kao i da su direktori JU Dom zdravlja Zenica i direktor JU Centar za socijalni rad Zenica zbog ranije preuzetih obaveza uz odobrenje Predsjedavajuće GV napustili sjednicu prije njenog kraja.

Iz Službe Civilne zaštite odgovor glasi da je prisustvovao navedenoj sjednici.

Slika prazne sale vijeća:





1 komentar:

  1. Umjetnost, kultura, nauka i obrazovanje su u svakom društvu bili na posljednjem mjestu. A zarad interesa nekolicine ne mnogo značajnih ljudi, dopuštalo se štetiti najvažnijim pitanjima za dobrobit građana, zloupotrebljavati prava i samu demokratiju! Protiv takvih ljudi i pojava se građani i društvo u cjelini trebaju najodlučnije boriti, suprostaviti - totalnim opozivom! Minderašima i čarširlijama ne smije biti mjesta tamo gdje se upravlja i odlučuje.

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...