nedjelja, 7. svibnja 2017.

Ono što (ni)smo znali o Javnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" d.o.o Zenica

U ovom članku ćemo govoriti o onom što nismo znali o Javnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" d.o.o Zenica ili ono što smo znali a nismo govorili. Odmah da naglasim da mi nije namjera blatiti bivšeg direktora već naprotiv, one koji su znali, šutili, odobravali i možda čak i ucjenjivali istog što je na kraju završilo njegovim samoubistvom.

Da li znate kolika su dugovanja Nogometnog kluba Čelik prema ovom preduzeću, zašto i ko je odobravao neplaćanje utrošene vode? Kolika je dobit ovog preduzeća, a koliko novca je oročeno? Ko je odobravao i zataškavao sve te (ne)zakonite radnje? Jeste li znali da su Nadzorni odbori i Odbori za reviziju primali naknade i za one mjesece u kojima nisu održavali sjednice?

Nezavisni revizori su konstatovali određene propuste i nepravilnosti a u cilju otklanjanja istih dali i određene preporuke nakon čega su dali “mišljenje s rezervom”.

A što se tiče preporuka i plaćanja naknada za mjesece u kojima nisu održavane sjednice, jedna od njih glasi: “Odbor za reviziju nije održao nijednu sjednicu od 10.08.2012. godine do kraja godine. Navedeno smatramo bitnim iz razloga što je članovima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju tokom godine vršena isplata redovne mjesečne naknade tokom cijele revidirane godine.

Dalje, u izvještaju stoji: nisu uspostavljene kontrolne procedure kojima bi se regulisali troškovi reprezentacije. Konstatovano je da se ne vodi evidencija primljenih i datih poklona kako bi se zadovoljio princip transparentnosti u ovom procesu, niti je na svim računima navedeno za koje je svrhe načinjen trošak reprezentacije, zbog čega se nije moglo potvrditi da su isti načinjeni u poslovne svrhe.

Društvo je u revidiranoj godini iskazalo dobit u iznosu od 38.458 KM, koji je najvećim dijelom ostvaren iz finansijskih aktivnosti Društva, a Načelnik Općine Zenica vršeći ovlaštenja Skupštine Društva je 14.05.2013. godine donio Odluku o rasporedu dobiti za 2012. godinu, na način da se ukupna ostvarena dobit raspoređuje za donacije. Dakle, dobit u iznosu od 38.458 je podjeljena kroz donacije.

Ono što je meni nejasno je:, “oročena novčana sredstva”, klasificirana na 31.12.2012. godine u ukupnom iznosu od 2.101.000 KM! Šta bi s tim parama na kraju nisam skužio? Milionski iznos na bankovnom računu, a dobit nekoliko stotina hiljada maraka...

U strukturi ukupnih potraživanja od kupaca u zemlji najznačajnija su potraživanja od Fudbalskog Kluba Čelik-Stadion Bilino polje u iznosu od 1.052.721 KM, koja se odnosi na period od 1982. godine-2012. godine. Za navedeni period, kupac nije izvršio niti jednu uplatu. Prezentirana je dokumentacija o utuženju navedenog kupca za cjelokupan dospjeli dug, međutim poduzete aktivnosti nisu imale za rezultat naplatu duga, koji se povećava iz godine u godinu, a isporuka vode ovom kupcu nije obustavljena. Toliki dug i tolike godine neplaćanja neko je uredno zataškavao a s druge strane, poznato vam je, pisao sam da su zbog duga od cca 3 hiljade maraka Faruk Prošić, demobilisani borac, dijabetičar, sa suprugom Fatimom i djecom trebali biti izbačeni iz garsonjere od 33 kvadrata iako niko nije zaposlen.
Prema izvještaju Nezavisnog revizorskog mišljenja koji je radio Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH iz Sarajeva osnivačka prava i dužnosti prema Javnom preduzeću »Vodovod i kanalizacija« d.o.o Zenica vrši Općina Zenica, odnosno Grad Zenica. Ovlaštenja Skupštine, u ime Općine Zenica, vrši Načelnik Općine, odnosno Gradonačelnik. Osnovni kapital Društva prema izvještaju iz 2013.godine iznosi 20.000.000 KM i predstavlja 100% udjel osnivača Općine Zenica.

“Cilj revizije je da na osnovu provedene revizije izrazimo mišljenje da li su finansijski izvještaji pripremljeni u svakom značajnom pogledu u skladu sa važećom zakonskom regulativom i primjenjivim okvirom finansijskog izvještavanja”, stoji u izvještaju.

- Zbog ograničenja vremena i resursa, revizijom nije obuhvaćeno cjelokupno područje poslovanja, niti su revizori ispitivali sve transakcije. “Sistemom uzorka ispitali smo procese koji se odnose na obavljanje zakonom utvrđene djelatnosti, zakonsku i usklađenost sa općeprihvaćenim računovodstvenim načelima, planiranje poslovnih aktivnosti i sa njima povezane račune vezane za sredstva, obaveze i kapital, prihode i rashode, uključujući značajnije troškove poslovanja. Obzirom da je revizija obavljena na bazi uzorka i da postoje inherentna ograničenja u računovodstvenom sistemu i sistemu internih kontrola, postoji mogućnost da pojedine materijalno značajne greške nisu otkrivene.

Izvještaj o poslovanju za 2012. godinu je usvojen od strane Nadzornog odbora 04.04.2013. godine, a od strane Načelnika Općine Zenica 20.05.2013. godine. 


Dakle, sve izvještaje, pa i onaj o skandaloznoj nagradi za uspješno poslovanje koja možda i nije otišla u cjelokupnom iznosu u jedne ruke su usvajani od strane Nadzornih odbora, Odbora za reviziju, Gradskog vijeća i Gradonačelnika, a na kraju se optuživala samo jedna osoba. Očit primjer da u našem gradu postoje ljudi “iznad zakona” zbog kojih se, ako se prisjetimo i onog slučaja blagajnika Čelika, diže ruka na sebe.


Kompletan izvještaj možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...