ponedjeljak, 15. svibnja 2017.

Otvoreno pismo ambasadi SAD-a!

Poštovana gospodo,

Kao što je prije tri godine u izjavi za jedan intervju CNN-a izjavio Paddy Ashdown ‘situacija u Bosni i Hercegovini "veoma je krhka" i mora se odmah djelovati’! Paddy Ashdown, lik koji je obavljao dužnost visokog predstvnika međunarodne zajednice u BiH od maja 2003. do januara 2006. godine je upozoravao.

I još uvijek nas upozoravaju... Međunarodna zajednica upozorava na opasnu cenzuru medija, kriminal, korupciju i nepotizam. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić upozorava na postojanje uskih veza između korupcije i politike. Mediji upozoravaju na nepotizam i neplaćanje rtv pretplate, a nevladin sektor na mala izdvajanja i izostanak grantova za njihove projekte u borbi protiv korupcije. Svi upozoravaju, niko ništa ne poduzima!

Predstavnici međunarodne zajednice znaju da su za gore navedeno krivi političari i poručili su da bez konkretnih rezulatata u suzbijanju korupcije Bosna i Hercegovina ne može računati na članstvo u Evropskoj uniji, a na konkretne rezultate, računajući od mandata Ashdowna, čekamo 14 godina.

Da li se međunarodna zajednica miješa kod donošenja odluka bh političara, kada se miješa i šta (ne)može učiniti? Naravno da miješa, a jedan od pokazatelja je nedavno miješanje i pritisak na političare kod (ne)donošenja Zakona o akcizama zbog kojeg je uskraćena nova tranša kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Činjenice govore, da kad hoće, predstavnici međunarodne zajednice mogu da se miješaju i vrše pritisak na bh političare i do juče su bili uspješni u svom mješanju. Između ostalih, 2002 god. u smjeni Nikole Grabovca, ministra financija Federacije BiH kada mu je ujedno zabranjeno bilo kakvo obnašanje javnih dužnosti ili sudjelovanje na izborima u BiH, i na, ne tako davne sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji te države koju su podržale još pet zemalja.

Međutim, da li je iko ikada čuo da je u poslednjih 14 godina međunarodna zajednica pomogla onima koji direktno ukazuju na kriminal i korupciju? Da je izvšila pritisak na političare da riješe neki konkretan problem? Naprimjer, da se pokrenu neki procesi koji bi doveli do procesuiranja određenih lica iz gradskih uprava koji su svojim nemarom, neodgovornošću, i drugim propustima koji navode i na korupciju, doveli do finansijske štete po budžet. Osim što se takva lica, pod plaštom reforme javne uprave maknu iz javnog života, npr. po “kazni” premjeste u javna preduzeća, da li su ikada odgovarali pred licem pravde? Da li su neki od odgovornih završili sudskim epilogom? Ja se ne sjećam da je neko pred sudom odgovarao, a nije da nije bilo osnova. Bilo je... S druge strane, oni koji upozoravaju (zviždači) obično završe u nekom kanalu ili gepeku automobila onih na koje upozoravaju.

Ne znam da li vam je poznato da se naše pravosuđe bakće sa tužbama za neplaćene telefonske račune, grijanja, vode, struje i rtv pretplate. Jeste li Vi svjesni da naše pravosuđe izgleda kao isturena ispostava javnih preduzeća za naplatu komunalija, a Vi, međunarodna zajednica kao “strašilo” za bezvezna medijska istupanja i upozorenja na kriminal i korupciju, bez poduzimanja konkretnih radnji. Građevinska mafija uništava sve što nisu uništile granate, pravosuđe naplaćuje komunalije, “selo gori, a baba se češlja”. Znate li koliko novca izdvajamo za Visokog predstavnika, koji po tom pitanju također ne radi ništa, osim što upozorava, a koliko za druge zvaničnike i institucije, među kojima je i Vaša?

Draga visokorangirana i masno plaćena gospodo, situacija u Bosni i Hercegovini "veoma je krhka" i mora se odmah djelovati. Kao što se miješate u donošenje odluka, poput ove o akcizama, izvršite pritisak na pravosuđe i zahtjevajte da se ostavi sitne buranije i njihovih neplaćenih komunalija. Kriminal i korupcija opustošiše zemlju. Ako budete i dalje čekali nećete imati od koga dobiti Vašu (ne)zarađenu platu, niti će gore navedene isturene naplatne službe moći naplatiti ove bijedne komunalije. Građani Bosne i Hercegovine odlaze! Ponavljam, situacija u Bosni i Hercegovini "veoma je krhka" i mora se odmah djelovati’. Ili reagujte ili i meni obezbjedite siguran odlazak. U ovoj zemlji ostaju podobni, oni koji nemaju gdje, uporni i budale.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...