ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

U Zenici na Dan džamija politika okrenula leđa religiji

Zenica: 07.maj 2017.god.

Na Dan džamija u zeničkom naselju Brist je u prisustvu više od 1.000 vjernika svečano otvorena džamija "Safija" vakifa Salke i Jesenka Džananovića.

Dan kada će se zenički vjernici sjećati ko nije htio prisustvovati otvorenju, a zenički ateisti, kako je konačno svanuo i taj dan. Dan kada su visokorangirani političari odbili prisustvo ovom događaju.

Podsjećanja radi, Dan džamija u Bosni i Hercegovini je Dan sjećanja na Ferhadiju, i još 613 porušenih i 307 oštećenih džamija tokom četverogodišnjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Svečanom otvorenju džamije "Safija" vakifa Salke i Jesenka Džananovića, poznatih zeničkih privrednika nazočili su zamjenik reisu-l-uleme Husejin-ef. Smajić, Muftija zenički Ejub ef. Dautović, Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zenica Muhamed ef. Begagić i Jakub ef. Salkica, a ispred Odbora za Međureligijsku saradnju Zenice, Paroh Marko kao i predstavnici katoličke, pravoslavne i jevrejske zajednice u Zenici.

U obraćanju prisutnim, između ostalog zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić je izrazio žaljenje što na ovaj skup nisu došli Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i Miralem Galijašević, premijer ZDK.

Ništa čudno. Vlast je vlast, a čast je čast. Još od rušenja komunizma, dolazeći u redove Stranke demokratske akcije s ciljem pridobijanja narodnih masa i simpatija bacale su se knjižice i brisale evidencije KOS-ovaca i UDBA-ša, a nakon toga zauzimali prvi safovi u džamijama. Danas kada se najavljuje i nazire jedan novi politički koncept, kada se Zenica sve češće najavljuje kao multietnički grad na euroatlanskom putu i integraciji u novo društvo, danas se ignorišu pozivi čelnika vjerske zajednice i bacaju članske karte ove najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini.

Nije li to znak da je sekularizam zakucao i na naša vrata? Na hiljade građana s nestrpljenjem je čekalo i dočekalo dan kada će se politika odvojiti od religije. Dan kada će političari okrenuti leđa vjerskoj zajednici, a to je u zeničkom slučaju na Dan džamija.

Ovim činom Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice je pokazao da je čovjek od rječi. Njegova predizborna obećanja, izjave o multietničkom gradu i uvođenju novog načina zapošljavanja izvan stranačkih centrala i minber odlučivanja realizovana su 07.maja 2017.god. na Dan džamija. 

Ne znam da li je slučajno ili baš u to ime raspisan i JAVNI KONKURS za popunu radnih mjesta 26 državnih službenika u Gradu Zenica. Činjenice i javni poziv govore da je KONKURS, i da je raspisan. Jest da je povećanje administracije ali... i to se zove zapošljavanje.

 07.maja 2017.godine realizovano je još jedno predizborno obećanje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...