srijeda, 31. svibnja 2017.

Zenica: Deložacija i “živi zid”!

Iako se mnogi neće složiti pokušat ću dati komentar kod današnje deložacije. Građani spriječili deložaciju ratnog vojnog invalida i time negirali presudu Vrhovnog suda kojom je stan trebao biti vraćen prethodnom vlasniku. Nije li to još jedan bh paradoks?

Deložacija ratnog vojnog invalida jeste teška stvar. Izbacivati čovjeka iz stana koji ga je kupio vlastitim parama, krvario za državu koja mu nije obezbjedila stan zato što je krvario već mu oduzima i ono što je platio.

Što znamo o okolnostima, o zakonitosti kod izdavanja posjedovnog lista, o odgovornosti gradske administracije kod kupoprodaje stana, a što o vlasniku? Ko je Nermin Prguda kojem je trebao biti vraćen stan? Nedžad Muharemović je ratni vojni invalid....neosporna činjenica da je kupio stan od trećeg lica. Nermin ima pravo na stan, pravedno bi bilo da ga Muharem koristi zato što ga je otkupio. Ponovo smo kod prava i pravde, odnosno pravednosti i primjera da pravo ne garantuje pravednost.

Po kojim kriterijima su građani odabrali stranu? Vrhovni sud je odabrao jednu a građani drugu...

Sumeja Mujkanović, v. d. pomoćnice gradonačelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, kazala je za avaz da oni samo postupaju po zakonu.

- Mi provodimo zakon i presudu suda. Razumijemo cjelokupnu situaciju porodice Muharemović, ali mi protiv zakona ne možemo. Oni su bili upoznati sa svim činjenicama, znali su šta ih čeka i dato im je dovoljno vremena.

Ovogodišnji Budžet Grada povećan je za skoro desetak miliona. Da li će gradonačelnik Zenice obezbjediti stanove ovim ratnim vojnim invalidima vlastitim sredstvima ili je predvidio sredstva u budžetu i u takve svrhe? Pred njim je mnogo posla i još više obećanja koja će, ako ne budu ispunjena, morati doći na naplatu. Imamo li za ovakve slučajeve sredstva u budžetu ili će se, kako kaže v. d. pomoćnice gradonačelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu, postupati po presudama suda? Ja ne znam. On je danas u Briselu, a kad se vrati, ponovo ćemo o kladionicama.


Savjet građanima i budućim kupcima stanova više niko ne može dati. Ako će se pri kupovini stana i pored uvida u dokumenta o vlasništvu i svih kupoprodajnih ugovora dešavati ovakvi slučajevi deložacija ne preostaje nam ništa drugo do da kupujemo stanove u Njemačkoj. Ovdje više nije sigurno da ćete ostati u njemu i pored uredno potpisanih i ovjerenih ugovora.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...