petak, 30. lipnja 2017.

Javnost nije pravilno informisana od samog početka

Moje jutrošnje pitanje za sve vijećnike Gradskog vijeća Zenica, kao i svo dosadašnje pisanje, nije bilo u prazno! U toku današnjeg dana dobio sam i odgovor na nekoliko pitanja o KTG-u koji bi mogao zanimati one koji znaju čitati.

Pitanje za sve vijećnike je glasilo: zašto nema izvještaja o poslovanju KTG-a (kombinovane toplane)? Šta je sa osnivačkim udjelom Grada u tom preduzeću? Šta je sa članom Nadzornog odbora iz Grada? Šta je sa kapitalom Grada u iznosu od 35% u tom preduzeću? Postoji li uopće ta firma? Ako ne postoji, kad se ugasila i čije je sad zemljište na kojem se (ne)nalazi KTG vrijedno nekoliko miliona?

U nastavku pročitajte odgovor koji prenosim u cjelosti, bez ijedne izmjene:

Čitajući vaš blog, vidim da kod određenih ključnih tema ne postoji transparentnost od strane općine i uprave, da se javnost informiše u potpunosti.

Projekat za termoelektranu na gas i sigurnost grijanja je inicijativa kompanije KTG, Sepco III i općine. Isti projekat u potpunosti su trebali finansirati akcionari i kineske banke u sklopu državnog kineskog programa razvoja.

KTG i Sepco su investirali preko 3 miliona EUR tokom zadnjih 7 godina u studije, ljude, dozvole da pripreme projekat, tehnološki projekat (3 rješenja). Vlada BiH i Elektroprivreda su projekat blokirali: zašto? Prvi razlog je politički, kojeg ste vi jako opširno već analizirali u vašem blogu, drugi razlog je taj da izgradnja centrale na plin riješava sve probleme vezane za opskrbu električne energije u BiH. Proizvodna cijena po MWh ključ u ruke sa svim troškovima bi bila 40-45 EUR/MWh, proizvodna cijena danas Kaknja i Tuzle na ugalj je 65-70 EUR/MWh, ne uzimajući u obzir zagađenje zraka i tehnologiju koja je iz drugog doba. Pomnožite 5700 sati rada sa 390 MWh i 20 EUR/MWh razlike u trošku proizvodnje i 15 godina rada i imaćete rezultat (665 miliona EUR na 15 godina). Ne računajmo poreze koje bi centrala plaćala i radna mjesta, niže zagađenje i jeftinije grijanje. I to samo na dobi od 15 godina, dok je životna dob 30-35 godina. Centrale na ugalj su već stare 50 godina. Javnost nije pravilno informisana od samog početka!

Problem je u tome što bi idućih 15 godina vođenje centrale na gas bilo u privatnim neovisnim rukama, bez mogućnosti da se manipulišu cijene i vode privatni dogovori: zamislite samo kolika je količina struje prodana na susjednim tržištima u zadnjim godinama, po kojim cijenama i kolika je bila moguća zarada. A po kojoj se cijeni uvozila struja kad je stvarno trebalo i kako se isušilo jezero Jablanica u januaru da se pokriju gubici, koji su nastali zbog strategija takozvanih stručnjaka u tradingu koji sjede u Elektroprivredi. I to sve su plaćali i plaćaju građani. Profit je privatan a gubici javni.

Kolika je šteta nanesena društvu, gradu, ekonomiji, radnim mjestima? Da se elektrana na plin izgradila prije 7 godina, danas ne bi bilo ni problema grijanja (kineske kompanije su htijele ulagati dodatno u grijanje i modernizaciju sistema u Zenici) i ne bi bilo problema oko stabilnosti sistema.

I kako se ova priča završila? Nije se još završila. Samim otvaranjem pregovora sa Mittalom i nebuloznog rješenja sa kotlovima i tehničkim plinovima (koji idu na ruku samo Mittalu jer će moći i dalje izvoziti čelik na EU tržišta ne kršeći zakone o zagađenju), Grad i sadašnja uprava su kršili ugovorne odnose sa kineskom kompanijom (kineske kompanije imaju već nekoliko uspješnih projekata u BiH) i to može dovesti do skupih sudskih sporova na međunarodnim tribunalima. Ekonomske posljedice bi bile nesagledive za sam grad. Kako je došlo do toga? Pogledajte nove automobile koje je Mittal kupio za svoje saradnike. Interesi pojedinaca na vlasti su veći od javnih.

Istina je, da je danas centrala na gas s kombiniranim ciklusom pare najcistiji i najefikasniji sistem za garantiranje stabilnosti sistema, kojeg obnovljivi izvori energije dopunjavaju sa svojom varijabilnom proizvodnjom. Ugalj, nuklearke i slicna rjesenja su skupa i ekoloski neprihvatljiva.

Provjerite u gradskoj upravi točnost informacija i provjerite tehnološka rješenja koje nitko nije naveo i vidjećete da je ovo samo jedan od bezbroj slučaja gdje je neznanje i privatan profit dovelo do propalih investicija.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...