srijeda, 7. lipnja 2017.

Kako je Zeničko dobojski kanton ukrao 38 miliona od Grada Zenica!

Gradska uprava i nadležna Služba intenzivno od poplava iz maja 2014.godine rade na iznalaženju sredstava za rekonstrukciju i sanaciju pojedinih dionica putnog pravca Zenica-Babino što je proizvelo i određeno nezadovoljstvo i demonstracije građana Babinskog sliva. U Gradskoj upravi izražavaju nadu da će ovaj putni pravac uskoro dobiti kategoriju regionalne ceste čime bi se i finansiranje saniranja ovog putnog pravca prenio na Kanton. Dakle, i oni koji nisu upućeni prema aktuelnim dešavanjima mogu doći do informacije i zaključka da regionalne ceste prema Zakonu o cestama FBiH(Sl.novine FBiH 12/10 čl 13) finansira Kanton, a samim tim i postavi pitanje zašto je Grad Zenica finansirao Glavnu gradsku magistralu? Da li je prethodna vlast znala za ovaj zakon? I ako jeste, i ako nije, ko je odgovoran?

Ko je dopustio da Zeničko - dobojski kanton “ukrade” 38 miliona maraka od građana Zenice? U prilog ovome govori i činjenica da prema Zakonu o prostornom uređenju i građenju (Sl.novine ZDK br.02/04 i 01/14) Ministarstvo utvrđuje preduslove za odobravnje planirane promjene u prostoru u slučajevima izgradnje i vršenja zahvata građevina i izvođenja zahvata koji su od značaja za Kanton i zahvata koje u cjelosti finansira Vlada Kantona. Na osnovu istog zakona resorno Ministarstvo formira komisiju za tehnički prijem i izdaje upotrebnu dozvolu (koje kao što znamo nema).

Glavna gradska magistrala je sastavni dio Regionalne saobraćajnice R445 koja pripada Kantonu. Obzirom da je resorno ministarstvo Zeničko dobojskog kantona nadležno za izdavanje građevinske dozvole prema Zakonu o prostornom uređenju i građenju, ovaj projekat je trebao biti finansiran od strane Vlade Kantona. Istu tvrdnju istakao je i novi gradonačelnik Zenice kada je bilo govora o nastavku gradnje vangradske dionice GGM-a, ali nam nikada nije pojasnio da li je i gradsku dionicu trebao finansirati Kanton. Gradskim vijećnicima preporučujem da na slijedećoj sjednici od odgovornih zahtjevaju objašnjenje o čemu se radi i ko je lud.

Zašto je Grad Zenica finansirao izgradnju ove saobraćajnice ako nije morao?

Da li će Grad Zenica tužiti Kanton i tražiti nazad svojih 38 miliona ili će se zadovoljiti s nekom eventualnom moralnom ostavkom? 


PS. da li će gradonačelnik tražiti objašnjenje od kantona vezano za pitanje finansiranja projekta Glavne gradske magistrale kao što je tražio za kladionice?

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...