četvrtak, 8. lipnja 2017.

Umjesto sanacije ceste dobili saobraćajni znak i mogući međunarodni incident!?

Radovi na poddionici Koridora 5C Klopče - Donja Gračanica uveliko traju, a jedan od najzahtjevnijih projekata pored tunela Donja Gračanica - Tunel Pečuj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj - Klopče je i izgradnja vijadukta Babina rijeka 390 metara.

U toku izvođenja radova na vijaduktu Babina rijeka došlo je do odrona kamenja na dotrajali put Zenica – Babino koji je dodatno uništen a nedugo poslije, prema nezvaničnim informacijama, u dogovoru sa gradonačelnikom Zenice, najavljeni su i protesti stanovnika Babinskog sliva..

Protesti su održani prije nekoliko dana, zatraženo je da se zaustavi uništavanje puta te da se napravi nova dionica koju će koristiti, dok je na prekjučerašnjem sastanaku predstavnika Babinskog sliva sa gradonačelnikom Zenice dogovoreno i ispunjenje konkretnih zahtjeva.

Iako je od strane predstavnika stanovnika Babino ostvaljen rok od mjesec dana za konkretne poteze, nadležni iz gradske uprave danas su napravili prvi. Na “ničijem” putnom pravcu Zenica – Babino, iznad Kantonalne bolnice (za koju prema dosadašnjim odlukama nisu nadležni ni Grad ni Kanton) postavljen je saobraćajni znak zabrane saobraćaja vozilima preko 20 tona!? Dakle, mještani Babina tražili sanaciju ceste, dobili saobraćajni znak. Šta se time dobilo, a šta izgubilo.

Mještani nisu dobili ništa. Put je i dalje uništen, a mali jeftini saobraćajni znak bi mogao postati veliki problem.

Na najvećem gradilištu Koridoru Vc, vijadukt u Zenici se više ne gradi punom parom zato što su gradonačelnik Zenice i nadležni organi postavili saobraćajni znak zabrane saobraćaja vozilima preko 20 tona, a svaki prekršaj bi se od sutra trebao rigorozno kažnjavati. Naime, skoro toliko su teški prazni kamioni koji se koriste na gradilištu koridora Vc – glavnog izvođača radova “Strabag Austrija” , kao i kamioni koncesionara ŽGP-a (Široke stijene) i Javnog preduzeća Komgrad –Ze (Stari kamenolom).

Dakle, dozvoljeno je kretanje praznih kamiona, a samim tim zaustavljena eksploatacija kamenog agregata i dopremanje repromaterijala za vijadukt Babina rijeka samo da bi se dodvorili mještanima Babinskog sliva.

Prema neimenovanom izvoru, ukoliko radovi budu kasnili izvođač radova (Strabag Austrija) najavio je sudski spor na kojem će tražiti odštetu od Grada Zenica.

Zaustavljena je ne tako davno dodjeljena eksploatacija kamenog agregata iz rejona Širokih stijena preduzeću ŽGP iako je prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama Zeničko-dobojskog kantona ŽGP uplatio avans u visini od blizu 200 hiljada maraka dok je za period od 2003. godine, po osnovu eksploatacije ovog mineralnog resursa, uplatio još 300 hiljada, a Grad Zenica bi mogao ostati bez svoje uplate ovogodišnje koncesije.

Zaustavljena je eksploatacija kamenog agregata iz “Starog kamenoloma” koja je dodjeljena Komgradu-Ze od Ministarstva privrede ZDK na period od 20 godina, Grad Zenica bi mogao ostati bez uplate ovogodišnje koncesije, a zaposlenici Komgrada-Ze kojima je isti taj gradonačelnik već ranije uskratio poslove zbog navodne provjere ugovora, bez plata ili uplata državnih doprinosa. 


Dakle, zbog gradonačelnikovog dodvoravanja mještanima Babina ili zbog nekog drugog, samo njemu znanog hira, jedan mali saobraćajni znak bi mogao napraviti veliki problem: mogući međunarodni incident, eventualnu štetu po gradski i kantonalni budžet kao i dirigovano uništavanje javnog preduzeća.

Kao građanski aktivista javno pozivam Miralema Galijaševića, premijera Zeničko-dobojskog kantona i druge nadležne institucije da prekinu ovu samovolju gradonačelnika Zenice i poduzmu sve zakonom dozvoljene mjere s ciljem zaštite budžeta Grada i Kantona.

Nema komentara:

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...