nedjelja, 16. srpnja 2017.

Razgovor s “brkom” koji se ne plaši titule


Mensud Kelešura, vijećnik GV Grada Zenica, magistar političkih nauka, penzionisani brigadir OS BIH, predsjednik Udruženja komandanata Odbranbeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 Zenica, član A-SDA stranke. U jednoj izjavi za medije kazao je kako je skladu sa zakonom zaradio starosnu penziju, bez ikakvih boračkih povlastica.

Zašto intervju sa Mensudom Kelešturom? Zato što čitatelji bloga 32 vijećnik s kojima često razmjenjujem mišljenje kažu da je on jedina iskrena opozija gradonačelniku. Naime, Mensud je jedan od vijećnika koji na sjednicama Gradskog vijeća Zenica vodi žestoke verbalne sukobe sa “nezavisnim” gradonačelnikom Zenice, bivšim kadrom SDA stranke.

U nastavku pročitajate razgovor s “brkom” koji se ne plaši titule.

32 vijećnik: Imamo jedan naslov koji glasi “Zahuktava se projekt grijanja za Zenicu: Formira se joint venture firma”, a u članku stoji da je potpisan Sporazum o razumjevanju!? Što vi mislite o tome? Da li jedan sporazum, nakon kojeg bi trebalo uslijediti niz odluka, i na kraju i kreditno zaduženje za projekt od skoro 100 miliona, znači zahuktavanje?

Nije mi poznato o kakvom ,, zahuktavanj " se radi. Gradsko vijeće je shodno svojim ovlastima, razmatralo tri ponuđene opcije mogućeg rješenja daljinskog grijanja Zenice, pri čemu je zbog nedostatka sredstava i vremena, iako po mom mišljenju ne najbolje ( preferirao sam HE Kakanj ), izabrano ono sa Mittal steelom.

Gradskom vijeću, kao jedinom ovlaštenom još uvijek nije ponuđen sporazum o osnivanju Joint venture company, a kada bude ponuđen mi čemo ga razmatrati i odlučiti šta dalje. Sve drugo je načelnikova uobičajena ,, samoljepljiva reklama " i pripisivanje tuđih rezultata kao svojih.

32 vijećnik: Pročitao sam negdje kako je jedan poljoprivrednik spalio malinjak od tri duluma, pretpostavljam zato što nije shvatio razliku između akontativne cijene (1,5 KM) od otkupne koja još uvijek nije određena. Gradsko vijeće Zenice nije imalo priliku usvojiti budžet koji je predviđao 3 miliona za poljoprivrednike i poticaj proizvodnje, a na kraju, gradonačelnik Zenice ga je morao sam usvojiti. Da li je je realno očekivati toliki novac za poljoprivredu i da li je krenula realizacija tog poticaja?

Obzirom da gradonačelnik nije pružio priliku gradskom vijeću da raspravlja o budžetu te da ga je uzurpirajući ovlasti gradskog vijeća protuzakonito sam usvojio, obavezan je ovaj trenutno najznačajniji problem sam riješiti i mi se u to nečemo miješati. Za poljoprivredu je predvidio 2 miliona KM i nadamo se da će ih realizovati. Ono što je zabrinjavajuće je što je na osmoj sjednici G.V. raspravljano o stanju u oblasti poljoprivrede, a da je Program mijera za unapređenje poljoprivrede u 2017 g. na području Grada Zenice zbog nezadovoljavajuće raspodjele sredstava vraćen na doradu ( između ostalog i nedovoljne podrške malinarima ) isti još uvjek nije dostavljen G.V. na usvajanje, iako je već polovica jula. Ovo govori o brizi gradonačelnika za poljoprivrednike, a ujedno i kompetencijama nove, toliko hvaljene gradske administracije.


32 vijećnik: Gradska uprava je prema gradonačelnikovom predizbornom obećanju, a nešto kasnije i izjavama, trebala krenuti u realizaciju obećanja da će u saradnji sa Mjesnim zajednicama krenuti sa pravljenjem spiskova nezaposlenih nakon čega će zaposliti po jednog člana porodice iz onih kuća gdje niko nije zaposlen. Sakib iz Vukotića, demobilisani borac nije mogao dočekati realizaciju tog obećanja, izvršio je samoubistvo a iza njega je ostala supruga i troje djece koji nisu čak ni zdravstveno osigurani. Kako to komentarišete? Da li je gradonačelnik trebao znati da imamo “slučajeva” gdje ni jedno u kući nije zaposleno? Od čega ti ljudi žive?

Svjedoci smo da se u gradskoj administraciji i javnim preduzećima, protuzakonito primaju novi uposlenici. Osnovni kriterij je učešće kandidata u ,, izbornom štabu gradonačelnika ". Da se ,, selo ne dosjeti " primi se tu i tamo na mjesto NK radnika i koji obični građanin.

Obećanje da će se iz svakog sela zaposliti prvo po jedan, a onda dva pa tri mještanina iz najugroženijih porodica, ustvari je dobro proračunati program osnivanja jezgra mjesnih odbora za predstojeće izbore njegove nove političke opcije.Građani ovog grada ne bi trebali nasjedati na ove prevare, jer način zapošljavanja je zakonski regulisan, a mjesto i uticaj gradonačelnika tu je nebitan. Što se tiče statusa demobilisanih boraca, mi smo predlagali da se stavka u budžetu sa 190.000 KM poveća na 300.000 KM što je gradonačelnik u svom budžetu odbio, čime je između ostalih sukrivac za nesnosno stanje boračke populacije, a time i smrt našeg suborca rahmetli Sakiba.

32 vijećnik: U nekim porodicama niko ne radi dok u nekim, čak i peteročlanim, svi rade !? Da li je u pitanju snalažljivost ili podobno političko zapošljavanje i bezobrazluk?

Razlog tome vidim u odsustvu morala i bezosječajnosti onih koji su odgovorni za problematiku zapošljavanja kao i onih koji neposredno upošljavaju gdje nerijetko o dobijanju zapošljavanja odlučuje i debljina ponuđene koverte, a i rang u hijerarhiji vladajućih stranaka.

32 vijećnik: Kako komentarišete gradonačelnikov “cirkus” na sjednicama GV s vašom diplomom? Često je naziva diplomom škole u Kaćunima nakon čega su i njegovi simpatizeri i spin doktori prihvatili taj izraz koji se širi po društvenim mrežama... gdje ste zavšili školu?


Gradonačelnikov pokušaj moje diskreditacije samo govori o njemu samom. Ja sam VSS stekao u Beogradu davne 1982.godine, a postdiplomski studij ,, Spoljna politika i diplomatija " uspješno sam okončao 1998. godine na Fakultetu Političkih Nauka Univerziteta u Sarajevu odbranom teme pred neupitnim autoritetima: prof.dr.Čekić Smajilom, prof.dr.Safetom Halilovićem i prof.dr.Mirkom Pejanovićem. Mislim da je bilo kakav daljnji komentar suvišan.

Problem Kasumovića je što je koliko znam bezmalo 10 godina studirao tu ekonomiju, a ja kao i drugi merhametli predavači na fakultetima smo kada bi nam na ispit došao student stariji od dekana iz sažaljenja davali šestice. Pa vidite o kakvom se ekspertu finansija radi. Pokušao je Kasumović i magistrirati u Mostaru pa nije uspio, a onda i u Zenici na protuzakonit način o čemu se mislim vodi istraga u tužilaštvu ZDK. Na osnovu gore iznešenog, jasan je njegov animozitet prema istinskim intelektualcima.

32 vijećnik: Gradonačelnik i pored “hvatanja u laži” i dalje tvrdi da je pobjedio kladioničare, mislim na onu njegovu vijest da je krenulo punjenje budžeta koje je bilo redovno sve do 2015.godine. Što je ovdje spektakularno? Kladionice su plaćale takstu, koliko sam upoznat, do 2014.godine i ako će u narednom periodu i platiti, platit će do ovog poskupljenja 2017.godine, a za 2017.godinu čekat će se odluka Ustavnog suda. Da li sam u pravu i što vi mislite o tome?


Stav ASDA je od same rasprave o izmjeni odluke o komunalnim taksama bio jasan. Radi se o diskriminatornoj odluci jer njome nisu obuhvaćene sve visokoakumulativne djelatnosti. Izostavljeni su: telekom operateri, banke, mikrokreditne organizacije, notari, pa čak i benzinske pumpe koje najviše profitiraju. Zašto Kasumović kao većinski vlasnik najmanje jedne benzinske pumpe nije njih uvrstio - jasno je, ali je time stvorio uslove da ova odluka kod Ustavnog suda FBiH padne kao diskriminirajuća. Zato krivi nas koji smo se suzdržali pri glasanju, što je jedna u nizu uobičajenih podvala građanima našeg grada.

32 vijećnik: Bili ste ratni komadant, pobjeđivali u ratu, mislite li pobijediti i u miru i da li vam je teže dobijati ove političke bitke?

Kada se vratim sa sjednice G.V., osjećam se umornije nego poslije bitaka na ratištima širom BiH. U ratu se znalo ko je neprijatelj i do koje crte možeš ići. Ovdje toga nema. Gradonačelnik ne poštuje snagu argumenta pri čemu ne bira načina da dođe do cilja, koristeći se nerijetko krajnje prizemnim i nečasnim metodama. Ja sam od 1982.godine oficir, a oficirska čast i kodeks su poznati i ovo mi teško pada te se ne mogu igrati ovakvu igru.

32 vijećnik: Plava voda!!! Nerealizovani projekt iz prošlog stoljeća. Čiji je to projekt? Njime se hvali i SDA i Nezavisni gradonačelnik! Ko će platiti taj projekt? Ako je u pitanju milionski kredit, da li će ga oni vraćati iz nekih svojih fondova, stranačkih blagajni, iz svojih džepova?


Plava voda je projekat koji se vuče od 1984.godine, a prošli saziv G.V. na čelu sa rahmetli Husejinom Smajlovićem zaokružio je isti. Projekat će između ostalih finansirati građani ovog grada kroz paušal od 3.50KM svakog mjeseca.

Na nama je da pratimo utrošak ovih sredstava i da spriječimo odljevanje istih u sumnjive svrhe, a što se desilo nedavno podjelom sredstava između ostalih od 15.000 KM Kantonalnom zavodu za medicinu rada. Ne znam ko je direktorica ovog zavoda.

32 vijećnik: Imate li nešto poručiti vašim glasačima i simpatizerima?


Bez obzira na ogromna sredstva koja neko odvaja u vlastitu promociju, kako bi putem lažnih profila, plaćenih TV emisija i drugih nastupa, prikazao svoj tobožnji uspjeh, stvarno stanje je potpuno drugačije.

Oko 4500 naših sugrađana pred gradskom upravom čeka na razgovor sa gradonačelnikom kako bi im se nedvosmisleno obečano u predizbornoj kampanji ispunilo. Putevi su u očajnom stanju. Ni jedno selo još nije nanovo elektrificirano. Poljoprivrednici čekaju poticaje, a građani kvalitetno grijanje i jeftinije komunalne usluge. Od 5000 pasa koji borave na ulicama, samo 127 je zbrinuto u azil, a rok za riješenje ovog problema bio je u januaru itd.

Gradonačelnik je sve mogao riješiti u predizbornoj kampanji, a sada ne može ništa jer ga navodno neko opstruira.

To me podsjeća na lošeg komandanta koji se poslije poraza brani time ,, kako je neprijatelj bio jak ".

Ja ću se kao rođeni Zeničanin i dalje istinski boriti za dobrobit svih kategorija mojih sugrađana i bez obzira na otpor i spletkarenja onih drugih smoći ću snage kao i u ratu da zajedno sa istinskim patriotima prevaziđemo ovo teško stanje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...