petak, 28. srpnja 2017.

Zenički hljeb i igre

Zašto me sportsko-edukativna manifestacija “Ulični basket Mokušnice”, održana danas na košarkaškom terenu na Mokušnicama podsjeća na metaforu ” hljeba i igara”? Da, “hljeba i igara”, popularnu metaforu za metode kojima neka vlast osigurava podršku stanovništva kao s početka 2. vijeka u vrijeme apatije građana Rima kada se sve većim zanimanjem za raskošne gladijatorske igre i druge javne spekatkle u organizaciji države, izgubio interes za politiku i brigu o javnim stvarima.

Zato što je isti dan pred sjedištem Gradske uprave u organizaciji neformalne grupe porodilja Zeničko-dobojskog kantona, pred zgradom Gradske uprave u Zenici održan protest iz kojeg saznajemo da njihove naknade iznose 11 KM, a isplate kasne. Gradonačelnik Zenice im je naglasio da je ova oblast u nadležnosti kantona i federacije, te da porodilje svoja prava trebaju tražiti kod njih.

Da li je moguće da neformalna grupa porodilja Zeničko-dobojskog kantona ne zna šta je čija nadleženost iako im ime grupe nosi ime kantona ili je osnovni cilj protesta skretanje pažnje na gradonačelnika Kasumovića i njegovo poznavanje nadležnosti?

Idemo dalje... Čitajući saopštenje koje je objavio HDZ 1990 Zenica razmišljam o tome kako je jadan narod koji misli da takve spodobe rade u njihovom interesu i brinu za budućnost multietničke BiH.

Kada je u decembru prošle godine protivzakonito konstituisano Gradsko vijeće, dušebrižnici hrvatskog naroda nisu ni primjetili a ni reagovali na činjenicu da je to učinjeno na način suprotan Ustavu i Zakonima FBiH koji jasno utvrđuju da su u organima FBIH Bošnjaci,Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi zajedno sa ostalima proporcionalno zastupljeni. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost je bazirana na popisu stanovništva iz 1991 godine.

Da apsurd bude veći u svom saopštenju konstatuju da niti jedan Hrvat, a kamoli Srbin, nije direktor javnog preduzeća ili javne ustanove, niti pomoćnik gradonačelnika ili bilo koji rukovodilac, ali ipak podržavaju Gradonačelnika Kasumovića kao što su i svih ovih godina podržavali Husejina Smajlovića.

Mladen Delić (Hrvat)bi rekao da li je to moguće????

Između ostalog kažu da je “žalosno i to što postoje najmanje dva zaključka ranijih saziva gradskog vijeća koji obavezuju Gradonačelnika da prilikom sljedećih upošljavanja mora voditi računa o nacionalnoj strukturi, što je do sada uvijek namjerno ignorirano i nikada ispoštovano”. Žalosno, a ipak su svo vrijeme podržavali tog jednog, a sada i ovog drugog.

Da li su se zadovoljili “mrvicama” ili ga podržavaju s razlogom? Draženka Subašić (DF), nova je direktorica Javne ustanove Dom porodica Zenica, a Maša Škrbić, nova zaposlenica, ako se ne varam i jedna od direktora Javnog preduzeća “Zenicatrans”. Branislav Lovrić, na čelu je Nadzornog Odbora JP “Tržnica”, a u JP “Parking-servis“ novi odbor predvodit će Zoran Marković. Trivičević Dragan član je NO JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica, a Lerotić Bruno JP Gradsko groblje Zenica.

Uskoro ćemo saznati i ko je novi direktor rtv Zenica, odnosno čiji je sin, kao i da li će istražitelji, odnosno organi gonjenja ući u javna preduzeća čiji izvještaji nisu usvojeni na sjednicama gradskih vijeća.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...