nedjelja, 13. kolovoza 2017.

Znate li koliko nas košta Kasumovićeva administracija i vijećnici?

Prije čitanja članka prisjetite se kako izgledaju sjednice vijeća i na šta liče, kakve usluge dobijate na gradskim šalterima, što sve plaćate a što zauzvrat dobijate. Počevši od (ne)zakonitih paušala, (ne)kvalitetne saobraćajne horizontalne signalizacije do (ne)kvalitetne igre nogometnog kluba za koji je izdvojen vaš novac.

Koliko nas košta Kasumovićeva administracija i vijećnici gledajući amaterskim očima? Verovali ili ne, za finansiranje redovne djelatnosti budžetskih korisnika i finansiranje posebnih namjena za podmirenje javnih potreba Kasumovićeva administacija će za prvih 6 mjeseci potrošiti nevjerovatnih 15-tak miliona konvertibilnih maraka.

Redovna djelatnost – hodanje i slikanje sa starim dedama i nenama po okolnim selima i javnim preduzećima...Ne znam da li u tih 15 miliona ulazi i ona ekipa koja nas svakodnevno spinuje vijestima poput one kako je danas “gradska delagacija” obišla preduzeća da vide kako posluju... preduzeća čije izvještaje su juče razmatrali. Sudeći po tim vijestima koje nam podmeću, tako bi otprilike i izgledala ta redovna djelatnost...

Rashodi za redovnu djelatnost podrazumijevaju plaće, naknade troškova zaposlenih (troškove toplog obroka, regresa, prevoza), doprinose poslodavca, materijalne i druge troškove neophodne za rad budžetskih korisnika, naknade za rad u Gradskom vijeću i radnim tijelima Gradskog vijeća, te nabavku opreme za organe uprave.

Dakle, 
za finansiranje redovne djelatnosti budžetskih korisnika i finansiranje posebnih namjena za podmirenje javnih potreba cca 15 miliona.... za 6 mjesečni posao slikanja po okolnim selima sa starim dedama i nanama i nešto malo težem dijelu posla: podjele para nepuna 3 miliona koja spadaju pod izdatke za socijalne pomoći, gradsku kuhinju, pomoći za liječenje, pomoći za troškove školovanja, subvencije grijanja korisnika socijalne pomoći, tekući transferi, odnosno programi i projekti iz oblasti sporta i kulture, podsticaj razvoja poduzetništva i obrta, podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju, održavanje sportskih objekata, finansiranje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, finansiranje dijela proizvodnje i emitovanje programa - JP RTV Zenica. A koliko je tačno ko dobio, znaju gore nabrojani.

Prostom matematičkom računicom dolazimo do podatka da će za godinu dana Kasumovićeva administracija potrošiti 30 miliona za “svoje potrebe”, odnosno da će toliko koštati podjela nekih 6 miliona maraka za potrebe građana. Priznajem, i meni izgleda nevjerovatno, čak i nenormalno!? Naravno, ove cifre će sasvim drugačije izgledati ako se majstorski rasporede po budžetskim stavkama tako da prosječnom poreskom obvezniku može izgledati sasvim normalno da zaključi da autor ovog članka karikira budžetsko s’anje u skladu sa zakonom.

Kasumovićeva administracija i vijećnici, kao i njihovi prethodnici nisu ništa potrošili niti će trošiti bez vašeg znanja. Svaki utrošeni fening će prikazati u svojim polugodišnjim i godišnjim izvještajima koji sitna buranija ne čita. Sitna buranija prezadovoljna spektakularno najavljenim besplatnim wi-fi jem će pregledavanjem slika polunagih žena i muškaraca i povremenim istresanjem ličnih frustracija na “druge i drugačije” zadovoljiti svoje potrebe, svako na svoj način.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...