četvrtak, 5. listopada 2017.

Poslovni centar na zemljištu Željezare Zenica

“Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović i njegovi saradnici, ponovo su danas napustili sjednicu Gradskog vijeća, te kao predlagači povukli sa dnevnog reda nekoliko bitnih odluka, kao što je prijedlog Odluke o prihvatanju granta za projekat „Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici“. Razlog tome, prema riječima gradonačelnika, je što je Vijeće, u uvodnom dijelu sjednice, u dnevni red uvrstilo nekoliko suvišnih tema, a istovremeno odbilo raspravljati o krucijalnom dokumentu, kao što je prijedlog Prostornog plana Grada Zenice, za period 2016.-2036. godina” , piše rtv ze. Naravno da je krucijalni, pogotovo ako se njegovim usvajanjem dozvoli izgradnja Poslovnog centra na supruginoj zemlji.

- Po napuštanju sjednice gradonačelnika i njegovih saradnika, Gradsko vijeće usvojilo je Rezoluciju o osudi govora mržnje na internetu, te Informaciju o procesu zapošljavanja u gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, s ciljem očuvanja fiskalne stabilnosti grada. Od gradonačelnika je zatražena informacija o broju novouposlenih, uz preporuku da obustavi svako dalje zapošljavanje.

Napraravit ću se da ne znam na čiji je prijedlog i reći, lako je biti protiv zapošljavanja kada kao vijećnik zaposliš suprugu u JP. Autoceste ili ovaj drugi svoju u BH Telekom ili kada kao treći zaposliš malog od sestre u JP Vodovod. Eventualna mogućnost ili činjenica da i bivši predsjednik Nadzornog odbora može uhljebit svoju kćerku i zeta u JP Bh pošta je priča sama za sebe. Po ko zna koji put ponovit ću, a mene ko jebe ha? Ili što bi rekli “Dok drugi jebu, Ti se Muzafere kupaj”! Mi, sitna buranija trebamo bit’ zadovoljni ako svoje zaposlimo kod nak’og privatnika da hamali po kuhinji ili radilištu s lopatom za 500 maraka.

Što se tiče odbijanja rasprave o krucijalnom dokumentu tj. prijedlogu Prostornog plana Grada Zenice, za period 2016.-2036. godina, iznenađen sam odlukom o odbijanju rasprave. Očito da se još uvijek neki nisu utalili, a ovi drugi nisu odlučili staviti na stranu građana Zenice iako je u pitanju najvažniji dokument koji jedan grad ima i koji određuje budućnost nas i naše djece u narednih 20 godina. Neki kažu da plan koji su pripremili stručnjaci iz gradske uprave vodi grad u katastrofu, ali nisu spremni o tome javno govoriti prepuštajući to meni, sitnoj buraniji koju će zbog javno izgovorene riječi neka budala pozvati na javni linč. Zar nije sramotno da jedino ja kritikujem taj plan koji vodi grad u propast? Nacrt koji je maltene jednoglasno prošao glasanje u Gradskom vijeću bez ijedne ozbiljnije diskusije, prolazi i javnu raspravu o kojoj skoro niko i ne raspravlja. A, ja? Šta ja, “bagerista”, koji vodi jedan blog koji niko ne čita, blog, zvani “Vesela sveska”, znam... Umjesto kritike, vezano za prijedlog izgradnje Poslovnog centra na izlazu grada, Zenica-jug predložio sam da se Poslovni centar gradi na prostoru građevinskog zemljišta Željezare Zenica i Nove Zenice, prema Vatrogasnom domu i neizglednim i neuređenim kasinama i stambenim objektima oko benziske pumpe Tioil, (bivše Babić) kako bi se povezao sa budućim novim poslovnim objektima čevapdžinice Bajra i tako pretvorio taj dio grada u moderni trgovački centar. Očito im se nije svidio prijedlog...ali nek’ nije do mene. Nema se ko naljutiti, ionako ga niko ne čita, a iako čita ne čita do kraja.

Čvrsto sam uvjeren da Poslovni centar treba graditi na zemljištu Željezare Zenica, a ne privatnom koje bi nas koštalo kao Svetog Petra kajgana.


A ovo ponovno napuštanje sjednice gradonačelnika i njegovih saradnika sve više liči na napuštanje sjednica Radovana Karadžića i SDS-a u vrijeme devedesetih. Iskreno se nadam da neće zapucat...

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...