subota, 4. studenoga 2017.

Adnan Šabani: U narednom periodu razmotrit ćemo zakonske mogućnosti da izmjenimo nadležnosti nad javnim preduzećima

Za simpatizere bloga 32. vijećnik govori Adnan Šabani, vijećnik Gradskog vijeća Zenica, rođen 2. juna 1983. godine u Zenici. Vijećnik iz redova političke stranke “Snaga Centra”.

32. vijećnik: Kontroverzni “Prostorni plan” Grada Zenica za period 2016-2036 nije usvojen! Gradonačelnik javno izjavljuje da je Zenica zadnji grad koji nema Prostorni plan a ne kaže zašto je to tako i ko je odgovoran. Možete li ukratko objasniti razloge zbog čega ste bili “protiv”?

Adnan Šabani: Da, Prostorni plan nije usvojen, a razlozi zbog kojih je Snaga Centra bila suzdrzana, dakle ne protiv , su slijedeći:

- Ekolski aspekt je totalno zanemaren. Pored ogromnog problema sa onečišćennem zraka planirano je 5 hidrocentrala, zamislite tu količinu vlage u kombinaciji sa SO2 i drugim pulutantima!? Plan se radi za narednih 20 godina i moramo biti odgovorni prema svojoj djeci. Ja razumijem gradonačelnika, on bi sve na brzinu i gleda kratkoročno jer je čovjek u godinama i njega zanima samo aktuelni izborni ciklus cca 2, 3 godine.

- Tim koji je radio prostorni plan je pod krivičnim optužnicama, zašto da vjerujemo tim ljudima kada nisu -čisti pred zakonom.

- Gradonacelnikova retorika je fokusirana na blaćenju SDA stranke. Naše pitanje njemu je zašto je 80% tima za izradu prostornog plana iz Gradske uprave upravo ljudi koji haraju gradom zadnjih 20 godina i odgovorni su za Gradski urbicid, nelagalnu i neplanskj gradnju. Sa ovim planom htjeli su legalizovati sve SDA-ovske lopovluke zadnjih 20 godina. Mi to nećemo aminovati!

32. vijećnik: Da li je u Gradskom vijeću Zenice na sceni otvorena koalicija sa Strankom demokratske akcije iako ste svo vrijeme tvrdili da ste “snaga centra”?

Adnan Šabani: SDP i druge minorne strankice u Gradskom vijeću spominju oko većine i koalicije Snage Centra i SDA.

Snaga Centra je osnovana jer nam je bilo dosta politike SDA. Kada se nakon izbornih rezultata pojavio SDA- ov najveći kreator politike uništavanja BIH zadnjih 20 godina kao neovisni gradonačelnik i nastavio sa rušenjem Grada zajedno sa direktorima iz SDA, mi treba da ga podržavamo??? Nikada na ovaj način. Mi smo u opoziciji, a on neka se zapita kako će raditi u vijeću bez predstavničke većine. Kažem predstavničke jer je Vijeće predstavničko tijelo.

32. vijećnik: Nakon glasanja, gradonačelnik Fuad Kasumović je obavijestio prisutne da povlači preostale tačke sa dnevnog reda čiji je predlagač Gradska uprava te da zajedno sa saradnicima napušta sjednicu. Ovaj put s njim su otišli i vijećnici SDP,DF, SBB, NS i tim činom pokazali da su na strani gradonačelnika. Kako to komentarišete?

Sramotno je da Gradonačelnik već treću sjednicu zaredom povlači sve predložene tačke i sa sobom i sve direktore javnih preduzeća i javnih ustanova, u narednom periodu ćemo razmotriti zakonske mogućnosti da ga spriječimo u tome na način da izmjenimo nadležnosti nad javnim preduzećima kroz izmjenu statuta.

Gospodo iz SDP, DF, SBB, vi ste izvršna vlast zajedno sa gradonačelnikom, vi imate sva javna preduzeća, javne ustanove i nadzorne odbore.

SDP ima direktora Zenicatransa( Čivic, s liste SDP), predsjednika Nadzornog odbora Mošćanica (Edin Terzić, ministar SDP), direktor Vodovoda ( Pašalic, sin bivšeg načelnika SDP Pašalica,), JU Dom i porodica (Draženka Subašić DF), Predsjednik nadzornog odbrora grijanja ( DF, Hasan Helvida), član JP Grijanje ( SBB, supruga vijećnika Ekrema Tuke), Direktor JP Groblje ( Sarajlić, SBB ), i mnogi drugi i zato pretpostavljam da je to jedini razlog njihove slijepe poslušnosti.

32. vijećnik: U poslednje vrijeme na društvenim mrežama vidljivi su negativni komentari na vaš račun zbog gašenja, odnosno zatvaranja fabrike “Cimos” kao i na predsjednika SC. Kako komentarišete ove  napade? 

Adnan Šabani: Obzirom da sam već godinu dana bez pristupa društvenim mrežama tako da sam pošteđen negativnim stavovima pojedinaca i lažnih profila koji su u prešli svaku granicu konstruktivne kritike i više ušli u prostor krivičnih i drugih etičkih prekršaja. Negativni komentari na račun Snage Centra se pojavljuju od našeg izbornog rezultata, mi smo mnogima pokvarili političke planove i sada smo meta, odnosno naši politički konkurenti vide svoju šansu ukoliko narušavaju naš integritet bilo lažima bilo uvredama, ali vjerujete to nas može samo ojačati.

Cimos je privatna kompanija, uprava donosi odluke menadžeri na svim nivoima su plačeni da sprovode odluke pogotovo strateške. Cimos je u maju 2017 promjenio vlasnika i postao 100% vlasništvo talijanske kompanije Palladio finanziare. Ovu odluku uprave su ubrzale slijedeće činjenice: - tvornica Cimos u Zenici nikada nije dobila upotrebnu dozvolu za rad, sve nivoe vlasti sam molio da nam izadju u susret i da nam pomognu da tu dozvolu dobijemo. Pojedinci u Gradskoj upravi su likovali i čak i na vijeću iznosili neistine da firma propada i da ja želim preuzeti neka od javnih preduzeća.... na žalost to je bio sav suport lokalne zajednice kaja je 2006 bila medijator i inicijator dovodjenja ovog strateškog partnera.

32. vijećnik: Vi ste direktor proizvodnje. Šta Vi imate sa zatvaranjem fabrike?

Adnan Šabani: Već ranije sam spomenuo da su direktori tvornica tu da odgovaraju za poslovanje tvornica i da sprovode odluke uprave. Osnovni problem Cimosa u Zenici bio je neposjedovanje upotrebne dozvole za rad.

32. vijećnik: Nakon zatvaranja kakvi su Vaši planovi? Ostajete li i Vi bez posla?

Adnan Šabani: Preko 50 radnika Cimosa Zenica je zbrinuto u tvornice Cimosa u Novom Travniku, Preventu Ilijaš, livnici Turbe-Pobjeda. Trenutno sam i dalje u Cimos grupi, zaposlen u Novom Travniku NT Forging.

32. vijećnik: Bivša Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Sanja Renić sastala se s radnicima Cimosa u Zenici. Kazala je da mašine ne idu nigdje, dok se ne zaštite prava radnika i zatražila reakciju nadležnih. Da li su mašine otišle i koliko je jedna takva posjeta pomogla radnicima?

Adnan Šabani: Već sam spomenuo da je blizu 50 radnika Cimosa Zenica zbrinuto, mogu reći mojim zaslugama odnosno dobrim odnosima sa vlasnicima koji su se odlučili da idemo u ovom pravcu. Ne bih komentarisao postupke gdja. Renić, ona je sama dosta toga rekla o sebi. To su sve napadi na Snagu Centra i prikupljanje jeftinih političkih poena. Trebaju nam konkretni potezi, konkretne stvari. Cimos Zenica nije još završena stvar, postoje ozbiljni domaći investitori koji bi mogli preuzeti tvornicu. Ne bih volio da dajem neku lažnu nadu ali razgovori i pregovori su u već poodmakloj fazi. Ja sam optimista i mislim da ćemo vrlo brzo doći do dogovora. Mašine su u Zenici, pojedinci su na osnovu gluposti donosili pojedine odluke i širili dezinformacije. Livnica se može pokrenuti za 7 dana. Radnici koji nisu radno angažovani u drugim Cimosovim pogonima su zbrinuti i u skladu sa zakonom dobili otpremnine.

32. vijećnik: Vratimo se politici... Osim sitne buranije kojima se duguju plaće, radi li danas bilo tko nešto besplatno? Da li je pozivanje vijećnika na odricanje novčanih primanja drugih vijećnika populizam? Trebaju li raditi besplatno?

Adnan Šabani: To je više nego populizam, ako radimo nešto bez ikakvih primanja onda je to amaterizam i volonterski rad. Svi znamo koliko ozbiljne odluke se donose u Gradskom vijeću. Na žalost populizam je postao najveći alat za prikupljanje jeftinih političkih poena.

Ekonomska situacija u Gradu je jako loša, loša je u cijeloj državi ali mislim da je grad Zenica je u još lošijoj situaciji. Građani su nezadovoljni radom političara na lokalnom nivou i onda imamo ogromno nezadovljstvo prema svim sudionicima u Gradskoj upravi i Vijeću.

32. vijećnik: Prodaja odmarališta “Duće” u Hrvatskoj je zaustavljena! Zašto?


Adnan Šabani: Dok se ne riješe imovinsko pravni odnosi. Šta mislite da mi sada krenemo sa prodajom neke svoje nekretnine na kojoj je upisana neka hipoteka, ko bi takvu nekretninu kupio? Moramo dovesti zemljište na čisto i onda ići u prodaju ili eventualno neki drugi aranžman javno privatno partnerstvo ili nešto treće. Pojedinci žele da ovo zemljište prodaju u bescjenje, takodje obečano je da će novac od prodaje biti usmjeren prema djeci i vratiti u te svrhe... danas je već druga priča novac od prodaje zemljišta u Dućama je planiran za izgradnju Gradske Vijećnice????

32. vijećnik: Da li ćete na isti način zaustaviti bacanje javnog novca na idejni projekat velike vijećnice i da li po vašem mišljenju potrebna u ovom trenutku?


Adnan Šabani: Ja sam za da se Grad razvija i da se gradi, međutim naćin na koji se priprema ova priča nije uredu i mislim da ide na silu da se nešto napravi bez unaprijed zaokruženi finansijske konstrukcije. Grad je u prošlosti uradio dosta infrastrukturnih projekata koji sada služe kao spomenici. Sav fokus i sva energija se mora usmjeriti prema novim investitorima i dovodjenju novih kompanija u Grad. Tek kada smanjimo broj nezaposlenih treba ići u pravcu izgradnje nekih objekata koji ne donose nikakvu dodanu vrijednost.

32. vijećnik: Smatrate li da je gradonačelnik Zenice prekršio neke zakone kod donošenja odluka (davanje javnog novca bez saglasnosti vijeća, budžet bez rasprave vijeca, raspisivanje tendera za idejni projekt isl.) i ako jeste, da li ćete nešto poduzeti? 

Adnan Šabani: Sigurno da je prekršen zakon, neke stranke su podnijele apelaciju ustavnom sudu za budžet i otvorena je istraga. Sada neka državni organi rade svoj posao. Ono što je tužno jeste da sud i tužilaštvo nisu ništa radili godinu dana , sada trebamo usvajati novi budžet a tužilaštvo nije uradilo ništa već godinu dana, tako da ova država pravo podstiče političare i izabrane zvaničnike da što više krše zakon i propise.

32. vijećnik: Da li gradonačelnik Kasumović, SDA-ov kadar, radi samo za sebe ili i njima odgovara ovakva politička predstava?

Adnan Šabani: On je pravi produkt SDA-ove škole, on je sve ono što je SDA radila 25 godina ovoj državi. Kako sada možemo očekivati nešto drugo, pogledajte sve saradnike koji su oko njega pa oni su tu već 25 godina. Ko je smjenjen? Možemo na prste jedne ruke nabrojati koga je smjenio. Imam osjećaj da je ipak nešto dobro uradio za ovaj grad. Njegovim dolaskom se poprilično isčistio gradski odbor SDA stranke tako da je omogućio jednu reformu SDA koja možda u budučnosti da nekog rezultata. Dolaze im neki mlađi kadrovi i oni kao najjača stranka moraju sigurno da najviše povuku.

32. vijećnik: Vaša poruka simpatizerima...

Adnan Šabani: Ono što bi poručio građanima Zenice jeste izvinjenje za jedan opšti nerad u vijeću i Gradskoj upravi. Osim omalovažavanja, uvreda, svađa i psovki nisu ništa drugo mogli vidjeti... Ono što ću pokušati uraditi jeste da svi spustimo loptu na zemlju i da probamo uraditi nešto korisno za Grad. Gradonačelnik je taj koji mora da okuplja oko sebe, a ne da bude taj koji razara sistem. Nije dovoljno pljuvati po SDA i Snagi centra da misli da je nešto uradio. Ukoliko je inteligentan, a mislim da jeste, vijeće treba da bude njegov alat mehanizam za upravljanje, da stvori jednu sinergiju koaja će Zenicu povući naprijed.

Imamo još malo vremena, a puno posla. Nadam se da ćemo nešto u drugoj godini mandata napraviti jer dosta vremena je izgubljeno. Snaga Centra će nastaviti sa svojim konstruktivnim djelovanjem, nećemo biti kočnica razvoja Grada ali nećemo ni dozvoliti da neko radi mimo zakona i gazi po nama. Osnovali smo se iz revolta prema vlasti koja je 25 godina na sceni i dok ih ne skinemo s vlasti, nećemo odustati.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...