nedjelja, 25. ožujka 2018.

Otvoreno pismo Senadu Hadžifejzoviću

Što mi znači CD i Hadžifejzović u Zenici?
Iskreno, meni ništa, ne pratim tv dnevnike, ali Gradu, odnosno ljudima koji žive od promocije grada i samopromocije, javljanje iz improvizovanog studija u Zenici itekako znači. Da ne znači, ne bi Hadžifejzović po drugi put dolazio u Zenicu... Mišljenja građana su podjeljenja, ali je većina impresionirana snimanjem najpoznatije informativne emisije Centralni Dnevnik  "Face to Face" u Zenici.


Lagodan život u najzagađenijem bh gradu obezbjedio je Grad Zenica pod pokroviteljstvom Mittala tako da konstatacija poznatog Zeničanina putem društvene mreže da je emisija plaćena 60.000 maraka, ne stoji. Ne plaća se to tako direktno iz budžeta i ne profitira uvijek kao što se čini, prije će biti da građani plaćaju Mittalu kotlove za buduće grijanje "joint venture" kompanije, a Lakšimi i još dva tri Zeničanina profitiraju. Sva trojica su spomenuti u nastavku članka.
Naime, na adresu bloga 32.vijećnik stigla je i prva reakcija na sinoćnje gostovanje Hadžifejzovića.
Radi se o otvorenom pismu Senadu Hadžifejzoviću koje je uputio Mirad Hadžiahmetović, bivši kandidat za gradonačelnika Zenice. Njegov tekst prenosim u cjelosti, bez ijedne izmjene:

OTVORENO PISMO SENADU HADŽIFEJZOVIĆU

Poštovani gospodine,

U vašem CD-u emitovanom 24. 03. 2018. godine vaš prvi gost je bio gradonačelnik Zenice g. Fuad Kasumović. Tom prilikom je iznio niz neistina. Krenut ću redom:

Najviše krivičnih prijava - ukupno 23 - protiv gradonačelnika Zenice ili njegovih podređenih nije podnijela ni SDA ni 'neki' advokat koga plaća SDA nego moja malenkost. Krivične prijave koje se odnose na g. Kasumovića možete pogledati na slijedećem linku: https://kfkriminalac.wixsite.com/kazneneprijave 

Prema onome što ja znam slijedeći po broju krivičnih prijava protiv g. Ksumovića je vijećnik A SDA g. Keleštura, a vijećnik SDA dr Spahija Kozlić je podnio tačno jednu krivičnu prijavu, i to vezano za proceduru proglašenja budžeta za 2017. godinu. Tu krivičnu prijavu je tužilaštvo odbacilo jer učinjeno djelo navodno nije krivično djelo, a SDA nije iskoristila pravo na arbitražu.

Najteže krivično djelo koje je uradio g. Kasumović je ucjenjivanje političkog subjekta Snaga centra rušenjem bašte ugostiteljskog objekta 'Carpe Diem' u kome ste snimali jedan CD. Naime, s obzirom da je taj ugostiteljski objekt u vlasništvu Eldina Vračea koji je ranije bio član SDP-a općinska vlast pod kontrolom SDA mu nije dala dozvolu za rad iako mu je po zakonu morala izdati takvu dozvolu. Eldin je vodio sudski postupak i dobio pravosnažnu sudsku presudu da ima pravo poslovati. Neposredno prije okončanja drugostepenog postupka g. Kasumović je naredio inspekciji da sruši baštu tog ugostiteljskog objekta. Kako Kasumović nije na isti način postupio prema svim privrednim objektima u istom pravnom statusu učinio je diskriminaciju zbog političke pripadnosti vlasnika ugostiteljskog objekta 'Carpe Diem'. Postoje dokazi da je g. Vračeu prijetio da će mu srušiti kafić ukoliko 'njegovi' vijećnici u gradskom vijeću ne budu glasali kako im on naredi, a što je krivično djelo terorizma (upotreba nezakonite sile ili prijetnja upotrebom nezakonite sile kako bi se postigao politički cilj), te rušenje ustavnog poretka BiH. Po ovoj krivičnoj prijavi je formiran predmet.

Slijedeća velika laž g. Kasumovića je da ArcelorMittal u zagađenju Zenice učestvuje sa 40% a građani sa 60%. Supruga mog prijatelja radi na poslovima mjerenja kvaliteta zraka u Zenici već dugi niz godina tako da znam podatak da je kvalitet zraka prije pokretanja tzv. integralne proizvodnje (koksara, visoka peć i aglomeracija) u željezari bio na turističkom nivou. Tada su postojali svi ostali zagađivači u gradu koji postoje i danas uključujući gradsku toplanu (koja je tada trošila 40 tona uglja na sat), elektro peć i čeličanu u ArcelorMittalu. To je dokaz da razliku između kvaliteta zraka na turističkim destinacijama i u jednom od najzagađenijih gradova na svijetu čini upravo zagađenje iz koksare, visoke peći i aglomeracije.

Na vaše pitanje o zapošljavanju g. Kasumović je rekao da grad radi na formiranju dvije poslovne zone u kojima će se investitorima prodavati zemljište za marku. Istina je da u gradu već postoje dvije poslovne zone u krugu željezare i u Raspotočju i da zjape prazne. Te poslovne zone imaju svu infrastrukturu uključujući željezničku prugu. Ukoliko ima investitore već sada ih može dovesti tamo. Nove poslovne zone o kojima je govorio g. Kasumović su za sada planirane samo prostornim planom, što znači da je sve 'na dugu štapu'. Od toga se jedna nalazi na nepristupačnoj lokaciji ispod željezare i ta lokacija zadugo neće biti zanimljiva nijednom investitoru, dok se druga nalazi na privatnom zemljištu u vlasništvu g. Kasumovića. Proglašenjem tog, do tada poljoprivrednog zemljišta poslovnom zonom, to jest građevinskim zemljištem, lično je ostvario basnoslovnu materijalnu korist. Vijećnicima je slagao da ima investitora iz Kuvajta koji će na toj lokaciji otvoriti 3000 radnih mjesta, ali mi je direktor JP za prostorno planiranje i uređenje Grada Zenica Mirsad Heleg na moj upit po Zakonu o slobodi pristupa informacijama odgovorio da je to laž i da takav investitor ne postoji.

I na kraju o oporezivanju kladionica. Fuad Kasumović je u njegov predizborni program preuzeo ideju iz mog Programa razvoja Grada Zenice u kome sam predvidio oporezivanje kladionica kao djelatnosti koja izaziva ovisnost. Međutim, kako nema ama baš nikakvo znanje iz oblasti poreza, a što je dokaz da ga je SDA kao poslušnika uhljebila u poreskoj upravi, on je kladionicama povećao komunalnu taksu. S jedne strane, sličnu odluku Općine Zenica je Ustavni sud FBiH već ranije poništio i jasno rekao da komunalne takse moraju biti iste za sve djelatnosti. Predlaganjem neustavne odluke g. Kasumović je učinio krivično djelo jer Zakon o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH jasno kaže da je gradonačelnik odgovoran za zakonitost odluka koje predlaže vijeću. Međutim, postoji i drugi problem. Novac prikupljen naplatom komunalnih taksi se prema zakonu koristi za finansiranje zajedničke komunalne potrošnje (pranje ulica, čišćenje snijega) i za druge namjene se ne može koristiti. Bez obzira na takav propis g. Kasumović građanima laže da bi novac prikupljen naplatom komunalnih taksi koristio za finansiranje kulture i sporta.

Mirad Hadžiahmetović



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...