srijeda, 14. ožujka 2018.

Teorija zavjere: Incident na sjednici Gradskog vijeća

"Kada "mali" čovjek nešto ukrade i prekrši zakon onda ide u zatvor, a kada državni službenik zloupotrijebi položaj i ostvari ličnu korist na temelju protuzakonito donesene Odluke Gradskog vijeća, onda je to politička greška i niko nije odgovoran", izjavila je Sanja Renić s javne govornice Gradskog vijeća Zenica.
Dužan sam napomenuti da se prilikom pisanja kritičkih osvrta često pozovem na neku narodnu izreku ili spomenem neku manje-više poznatu osobu, ali ne s namjerom favorizovanja te osobe kao vijećnika,već da bih vam približio ono o čemu pišem.
"Ovo govorim iz razloga što je postala praksa Gradske uprave da se nezakonite odluke putem Vijeća proglašavaju zakonitim", nastavila je Sanja.

I zaista, obzirom da je Kantonalno tužilaštvo potvrdilo krivičnu prijavu protiv Pomoćnika načelnika za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, gđe. Semire Karić, koja je podnesena od strane gradonačelnika Fuada Kasumovića a sud pokrenuo postupak, gradonačelnik je u skladu sa članom 59. Zakona o državnim službenicima bio dužan odmah suspendovati gđu. Semiru Karić, do donošenja pravomoćne presude nadležnog suda.

Međutim, nije. On se oglušio o zakon a na prethodim sjednicama je dozvolio i raspravljanje o tačkama dnevnog reda za koje je izvjestilac osoba koja je prema zakonu trebala biti suspendovana sa mjesta rukovodioca organa državne službe.

Lakše je sa javne govornice populistički mahati papirima na kojima se čak i ne vidi što piše i tvrditi da je ovaj ili onaj naplatio nešto što bi svako drugi naplatio da je bio u mogućnosti, kao što je naprimjer i on sam naplatio "bijeli hljeb" (primanja "lezi hljebu da te jedem" i do godinu dana nakon prestanka radnog odnosa u određenom organu) u iznosu 3.987 KM što je daleko više novca od onog za koji maše tim papirima. Svi smo mi na neki način "hajrovali" od sistema kao što je i sam sistem "hajrovao" od nas, kada su u pitanju porezi i druga davanja. Sistem je kurva, "ko nije tražio nije ni dobio". No, nebitno.

Složit ćete se da je skandal koji se desio zasjenio je sve ono što je prethodno rečeno na zasjedanju prekinute sjednice Gradskog vijeća. Mediji su skloniji skandalima iako je to u svijetu postalo uobičajena pojava, tako da smo mogli vidjeti i fizičke obračune (šaketanja) u parlamentemima ili potezanje pištolja u sred političkog tv duela tako da postoje i teorije zavjere da je ono što se dešavalo na poslednjoj sjednici Gradskog vijeća samo dio scenarija s ciljem skretanja pažnje na određene događaje u korist određene osobe.

Da se vratimo na početak priče, odnosno na nezakonite odluke koje se putem Vijeća proglašavaju zakonitim. Što mislite da li će po zakonima ove države (entiteta) bilo koji vijećnik ili državni službenik koji zloupotrijebi položaj odgovarati za kršenje zakona?

Kako stvari stoje, državni službenik možda, ali gradski vijećnik sigurno neće! Zašto kažem možda? Zato što se gradonačelniku Zenice više od godinu dana postavlja pitanje legitimnosti i legalnosti rada službenika protiv kojeg je pokrenut posupak na nadležnom sudu a on isto toliko vremena vješto zaobilazi postavljena pitanja.

Teorije zavjere su “velika društvena pojava” koja zaokuplja prostor ovog grada...

Ni u kom slučaju nemam namjeru kriviti gradonačelnika. Naprotiv, želim mu pomoći da se ogradi od "teorija zavjere" i sumnje da je incident s "brkom koji sjedi" jedna obična štimaljka da se prebaci fokus na njegov bačeni rokovnik da bi se po ko zna koji put prikrila priča i zaobišlo pitanje smjene SDA kadrova koji i dan danas sjede i kroje kojekakve prostorne planove, a ako uzmemo za primjer troduplog sekretara, i dnevni red svake naredne sjednice. U ovom gradu ima pametnih ljudi, oni znaju gdje su sda kadrovi gradske administracije i za koga danas rade. Znaju i da li su sklonjeni, smjenjeni ili nagrađeni za svoj dosadašnji rad. A što se tiče gradskih vijećnika i njihove (ne)odgovornosti kod donošenja odluka, iskreno, mislim da bi trebali poraditi na izmjeni i dopuni zakona, propisa, ili samog poslovnika i statuta. Da nam se ne dešava da gradski vijećnik nema nikakve odgovornosti kod donošenja protivzakonitih odluka. Građani nemaju nikakve koristi od "moralne" odgovornosti jer se moral odavno pogubio u korist lične imovinske koristi pojedinih vijećnika. Možda bi u tom slučaju bilo manje onih koji čačkaju nos kod čitanja dnevnog reda ili diskusija koje se tiču državne imovine, a samim tim i manje pogodbi tipa "ima l' mene tu". Možda bi u tom slučaju sjednice gradskog vijeća bile zanimljivije ljudima koji ne svršavaju na "rijaliti šou", izuzev ako nam nije osnovni cilj da ga i u budućnosti gledamo.

Normalnu čovjeku je veći skandal gore navedeno zaobilaženje pitanje nezakonitih odluka koje se putem Vijeća proglašavaju zakonitim od bacanja rokovnika u toku sjednice. Nažalost, normalnih je malo ali gradonačelnik ni u kom slučaju ne bi trebao zanemariti njihovo mišljenje. "Ako želiš vidjeti dalje, moraš se popeti više", glasi jedna od mudrih izreka s kojom završavam ovaj članak. Pametnom i išaret dosta.







Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...