ponedjeljak, 30. travnja 2018.

1. Maj se obilježava protestima a ne pečenim janjcima

Uoči obilježavanja velikog radničkog praznika 1. Maja građanski aktivista Hasan Kreho upozorava javnost u BiH da su upravo sindikati krivi i da isti trebaju preuzeti odgovornost za oskrnavljeni dignitet i današnji težak položaj radnika u Bosni i Hercegovini.
 

"Obzirom da sam i sam radnik posebno ističem navedeni oskrnavljen dignitet i težak status radnika u djelatnosti proizvodnje i prerade metala kroz usvojeni Zakon o radu i novi Zakon o PIO/MIO", ističe Kreho .
 

- Napominjem da sam upozoravao javnost da je za radnike u metalskom sektoru istekao čak i produženi rok važenja ( prema Članu 80. , 05. januara 2017.) "Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH".
Svugdje u svijetu 1. Maj se obilježava protestima a ne kao u BiH pečenim janjcima na ražnju i roštiljima uz obilato zaljevanje pivom .
 

Postavljam pitanje sa kojim ciljem sindikat simbolično obilježava 1.Maj i da li je cilj da isti prikrije svoju odgovornost a da istovremeno zadrže beneficije koje imaju baveći se sindikalnim "radom".
Kako sindikat može objasniti informaciju da sindikat AMZ-a nije platio cca 50.000 KM poreza prema nalazu Inspektora Porezne uprave Federacije BiH ?
Kako sindikat može objasniti da se on protivi osnivanju Radničkog savjeta u AMZ-u ?
 

Meni ne trebaju ali neka sindikat objavi i objasni finansijski izvještaj svog djelovanja u zadnjih 8 godina svojim članovima u "ArcelorMittal Zenica" d.o.o. .
Obzirom da radnici nemaju "Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH" poslodavci koriste sadašnji pravni vakum i obilato mijenjaju Rješenja ugovora o radu i dodaju anekse na ista.
 

Sadašnji oskrnavljeni dignitet i položaj radnika u metalskom sektoru govori da je sadašnji izbor sindikalista bio pogrešan, a to nas košta skupo i kao radnike a sutra radi malih plata i kao buduće penzionere.
 

Hasan Kreho

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...