srijeda, 25. travnja 2018.

Dom mladih nije "deložiran" nego je gradonačelnik odlučio da ga "preseli" u zgradu SDP-a!?

U razgovoru za Klix.ba sekretarica Doma mladih Saliha Hodžić je izjavila kako je objekt svojim sredstvima napravio Umcor koji ga je potom dao na upravljanje tadašnjoj Općini Zenica, a danas Gradskoj upravi Zenica.
“Mi prostor koristimo tačno 24 godine, a naši korisnici su plaćali članarine koje smo koristili za plaćanje struje, KGZ, ali istina je da nismo plaćali kiriju, jer je tadašnja gradska vlast imala sluha za naš rad s mladima. U našem udruženju je bilo 30 posto mladih koji su socijalni slučajevi, to nikada nismo obznanili, jer to niko nije trebao znati. Međutim, novi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je odlučio uzeti sve općinske prostore i ponovo ih izdavati uz plaćanje mjesečne naknade za korištenje”, kazala je Hodžić.


Dodala je kako su imali sastanak s Kasumovićem koji im je poručio da će se svi korisnici prostora moći prijaviti na tender za izdavanje prostorija u Domu mladih te da je razgovor prošao s nekom nadom. Međutim, po tom principu, čiji će prostori nakon tendera biti još nije poznato. 


U međuvremenu, 32.vijećnik saznaje da postoji mogućnost da nije u pitanju gradonačelnikova pohlepa za parama i popunjavanju budžeta preko leđa socijalnih slučajeva već da se razmišlja o najobičnijoj varijanti preseljenja. Pošto je zgrada SDP-a također u vlasništvu grada Zenice, a ima dovoljno prostora da u njoj rade i neki drugi ljudi, gradonačelnik je odlučio preseliti Dom mladih upravo u tu zgradu. 


Prema izjavama čelnika zeničkog SDP-a, zgrada u kojoj je smješten SDP Zenica navodno je jedina zgrada u BiH koja je izgrađena isključivo od članarine i koja je kao pravni sljednik, uz ispunjenost svih drugih zakonskih uslova, pripala SDP BiH. 


Međutim, dolaskom na poziciju gradonačelnika Fuad Kasumović je poduzimanjem pravnih radnji pokušao osporiti SDP-ovo stečeno pravo. U međuvremenu, pritisak je popustio, odnosi između SDP-a i gradonačelnika su se popravili a sjedište SDP Zenica ostalo u postojećim prostorijama.
Da li je gradonačelnik čvrsto odlučio preseliti Dom mladih u zgradu SDP-a ili je u pitanju još jedna vrsta pritiska i iznuđivanje eventualne pogodbe, odnosno poslušnosti gradskih vijećnika saznat ćemo ubrzo, na zasjedanjima sjednica vijeća.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...