nedjelja, 13. svibnja 2018.

Kemija Hodžić o Bošnjacima: njihova religioznost se nikada ne dovodi u pitanje, pogotovo u svetom mjesecu Ramazanu, kada se svaki pravi Bošnjak odriče alkohola

U nastavku teksta prenosim kritičku opasku tuzlanske kolumnistice o vlastitom narodu koja je na društvenoj mreži izazvala dosta reakcija, od oštrih kritika i prijetnji do pohvala.
 

Bošnjaci. Narod koji ima toliko bogatu historiju za koju samo oni znaju no o istoj blage veze nemaju, ali sudeći po komentarima na društvenim mrežama ili portalima koji se mogu smatrati i nekom vrstom naučnog diskursa, najmnogobrojniji konstitutivni narod ove države obitava na njenom tlu gotovo sto miliona godina. Ustvari i kraljica Teuta je bila Bošnjakinja, samo zahvaljujući američkoj propagandi ugled Bošnjaka je srozan do te mjere da pojedini primjerci (bošnjački izrodi!) nisu sigurni da li potiču od Alije Izetbegovića ili kraljice Teute, no svaki pravi Bošnjak zna da potiče od dinosaurusa.

Bošnjaci su ujedno i najljepši, najpametniji, najsposobniji, najsrčaniji i najempatičniji narod koji je ikada obitavao na kugli zemaljskoj, čemu svjedoče i predstavnici koje taj genijalni narod bira. Svojom braćom smatraju sve muslimane svijeta pa ih onako srčano, sa prve linije sajber odbrane brane od neprijatelja koji žele da ih istrijebe a kada im braća, spletom nesretnih životnih okolnosti dođu u avliju, oni obično budući da su mnogo humani, dopuste da ih bolesti zbog nehigijene, nedostatka hrane i lijekova istrijebe. Bolje to nego neprijatelji Islama, pa je l'!? Njihova religioznost se nikada ne dovodi u pitanje, pogotovo u svetom mjesecu Ramazanu, kada se svaki pravi Bošnjak odriče alkohola jedva čekajući Bajram da se kao insan oleši u jednoj od mnogobrojnih birtija uz neku gotivnu turbo – folk pevaljku koja će maksuz iz Srbije doći da njima uljepša taj mubarek dan.

Zahvaljujući nemilom ratu koji se dogodio početkom devedesetih rasuti su po čitavom svijetu, no najvećim bošnjačim patriotama se smatraju oni koji ne žive u Bosni i Hercegovini ali bi u bilo kojem momentu život dali za nju iz udobnosti vlastitog doma, recimo u Americi. Ta bošnjačka dijaspora ima najveći politički uticaj u Podrinju, pa uvijek rado svoj glas daje kandidatu koji tokom svog mandata najviše puta posjeti jedno od njihovih bošnjačkih sijela, o državnom novcu, naravno. Najveći heroj im je kriminalac koji je otpjevan u mnogim izvornim pjesmama pa ga slave k'o hinduisti kravu iako su u većini slučajeva svjesni da je riječ o ratnom profiteru, osobi niskih moralnih i etičkih načela, kriminalcu te ratnom zločincu (prijetnje primam isključivo u inboks, ne narušavajte mi harmoniju po komentarima!). Budući da su mnogo empatični, mislim Bošnjaci, tokom obilježavanja godišnjice GENOCIDA (genocid braćo Srbi, G E N O C I D!) okreću jagnjiće, piliće ispod šatora, naplaćuju parking mjesta, te unose ćevape u mezarje jer ne mogu biti gladni tokom dženaze, mislim ne ide, pa je l'!?

Oni zločine svojih uvijek pravdaju zločinima njihovih, no kad malo bolje skontaju, budući da su krajnje miroljubiva bića, nikada u svojoj milionskoj historiji nisu načinili nijedan zločin, a ako se ko, kojim slučajem usudi optužiti njihovog za neko zlodjelo, istog momenta su spremni kreirati teoriju zavjere o napadu na tu junačku i neuništivu državu Bosnu i Hercegovinu. Oni su genijalni. Niko nije pametniji od njih i tu teoriju gordo brane, bez argumenata doduše, al' najbitnije je presipati iz šupljeg u prazno. Njihov legitimni vladar je Bakir I (prvi) Izetbegović, čija je jedina obaveza da bude elokventniji od Fadila Novalića najvećeg ekonomskog eksperta u Bošnjaka, što ustvari i nije mnogo teško, te da ponekad, kad mu treba podrška uđe u diskusiju sa prvim Srbinom u Srba, Miletom od Laktaša.

Hoću reći, svaki pravi Bošnjak zna da je najbitnije biti licemjeran (samo je bitnije biti Bošnjak, musliman i pričati bosanskim jezikom – jer nijedan drugi ne znaju, logično!), gord i nepismen, sve ostalo ćemo mi sami izmisliti. Isto važi i za ove druge konstitutivne, kao i ove nekonstitutivne što bi potrijebili konstitutivnu okupatorsku bagru.


#inegovorimidašutim


autor: Kemija Hodžić


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...